Contribuţii noi pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor

De-inchiriatMai întâi de toate să ne reamintim care sunt veniturile din cedarea folosinţei bunurilor. Conform definiţiei date de Codul fiscal veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt venituri în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.  În această categorie de venit, aşa cum sunt ele prezentate în normele metodolgice de aplicare a Codului fiscal,  se cuprind veniturile din închirieri şi subînchirieri de bunuri mobile şi imobile, precum şi veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.

Veniturile obţinute din închirieri şi subînchirieri de bunuri imobile sunt cele din cedarea folosinţei locuinţei, caselor de vacanţă, garajelor, terenurilor şi altora asemenea, a căror folosinţă este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct şi altele asemenea, inclusiv a unor părţi din acestea, utilizate în scop de reclamă, afişaj şi publicitate.

Începând cu data de 01 ianuarie 2012 sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.

Conform noilor modificări aduse Codului fiscal, începând cu anul 2014 a fost abrogată prevederea conform căreia persoanele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor plăteau contribuţie de asigurări sociale de sănătate doar dacă într-un an fiscal nu realizau şi venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri din activităţi independente, activităţi agricole sau asocieri fără personalitate juridică cu excepţia veniturilor din drepturi de autor sau veniturilor cu regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2014, conform reglementărilor din Ordonanţa de Urgenţă nr. 88 din 18 septembrie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 593 din 20 septembrie 2013, persoanele care obţin venituri din chirii şi din arendă vor fi obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Organul fiscal va avea  obligaţia determinării, pe categoria veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, a  venitului anual realizat, ca sumă de venituri nete anuale,  în vederea aplicării prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Obligaţia privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va calcula prin aplicarea cotei individuale pentru contribuţie asupra bazei lunare de calcul care se va determina astfel:

  • pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului.

  • pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Dar atenţie, ca noutate s-a introdus pe lângă plafonul minim şi un plafon maxim astfel că în ambele cazuri baza de calcul nu va fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia şi nu va fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, încadrarea în plafonul maxim în cazul veniturilor din arendarea bunurilor agricole se face de către plătitorul de venit la data plăţii venitului.

Contribuabilii care vor obţine venituri din cedarea folosinţei bunurilor  au obligaţia să efectueze în timpul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale, pe baza deciziei de impunere  astfel:

  • în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, pentru persoanele care obţin  venituri din cedarea folosinţei bunurilor cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole şi a celor care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, în scop turistic

  • în 2 rate egale , până la data de 25 iulie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, stabilite pe bază de normă anuală de venit sau care optează pentru determinarea venitului în sistem real, precum şi pentru cei care închiriază în scop turistic, în cursul anului, un număr mai mare de 5 camere de închiriat în locuinţe proprietate personală.

  • în cursul anului pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, în acest caz plătitorii de venituri au obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective, până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.

Obligaţiile anuale de plată ale contribuţiei de asigurări sociale de plată se determină pe baza declaraţiilor privind venitul realizat. Stabilirea obligaţiilor se realizează de organul fiscal, prin decizie de impunere anuală.

În ceea ce priveşte contribuţia la asigurări sociale persoanele care vor obţine venituri din cedarea folosinţei bunurilor începând cu data de 1 ianuarie 2014 rămân în continuare exceptate de la plata acestei contribuţii.

Astfel, proprietarii care obţin venituri din categoria celor prezentate, şi bineînţeles care îşi vor înregistra contractele la finanţe, iată că începând cu anul viitor vor avea de suportat costuri suplimentare. Oare aceste costuri îi va determina pe contribuabilii oneşti de altfel să nu-şi înregistreze toate contractele sau să nu declare veniturile reale?  Nu ne rămâne decăt să vedem dacă în anul 2014 vom avea o creştere sau mai degrabă o scădere a impozitelor din chirii încasate la bugetul de stat.