Contribuţiile sociale datorate de persoane cu venituri din drepturi de autor

          taxe     Operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, constituie obiect al dreptului de autor şi aşa cum sunt prevăzute la art. 7 din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe ele pot fi:

a) scrierile literare şi publicistice, conferinţele, predicile, pledoariile, prelegerile şi orice alte opere scrise sau orale, precum şi programele pentru calculator;

b) operele ştiinţifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiinţifice;

c) compoziţiile muzicale cu sau fără text;

d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice şi pantomimele;

e) operele cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale;

f) operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;

g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală,  scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;

h) operele de arhitectură, inclusiv planşele, machetele şi lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;

i) lucrările plastice, hărţile şi desenele din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general.

               Legea 571/2003 privind Codul Fiscal la art. 46 alin (4) clasifică veniturile din drepturile de autor ca fiind venituri din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală,  alături de brevete de inventie, desene si modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know how, venituri care fac parte din categoria veniturilor din activităţi independente.

               În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 125 din 27 decembrie 2011, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, începând cu data de 01 iulie 2012, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevăzute la cap.II şi III din Titlul IX²—”Contribuţii sociale obligatorii” al Codului fiscal revine Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

               Printre persoanele fizice care începând cu data de 01 iulie 2012 sunt administrate din punct de vedere al contribuţiilor sociale de către ANAF, se regăsesc şi persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, şi anume:

1. persoane fizice la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

2. persoane fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală  în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit.

          Înregistrarea fiscală se face la ANAF prin completarea declaraţiei 020 „Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române” , însoţită de o copie a actului de identitate şi de copie a contractului semnat de ambele părţi contractante în termen de maxim 30 zile de la data obţinerii primului venit. conform  art. 72 alin (6) din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

          1. Contribuabilii la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă (impozitare în sistem real)  datorează:

– contribuţia de asigurări sociale (CAS – 31,3%) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%), dacă singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuală.

Baza lunară de calcul pentru:

a) CAS (pensie) este:

– venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.223 x 35% = 778 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (11.115 lei), conform art. 296²²  alin. (1) Cod fiscal.

b) CASS (sănătate) este:

– venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, care nu poate fi mai mic decât un salariu de baza minim brut pe ţară (800 lei), conform  art. 296²²  alin. (2) Cod fiscal.

NU datorează:

    a) CAS – Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

De asemenea nu datorează contribuţie de asigurări sociale, contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat.

    b) CASS – Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I al Titluilui IX² Cod fiscal, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la cap. II al Titluilui IX² Cod fiscal (cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală).

Declararea, definitivarea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale

a) CAS, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată pe baza venitului declarat în baza Declaratiei 600 şi va emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plata cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610,

b) CASS – „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, cod 620, pe baza declaraţiei de venit estimat-cod 220 sau declaraţia privind venitul realizat-cod 200, potrivit modelulului aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012.

Contribuţiile se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Dupa încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăti anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

          2. Contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în regim de reţinere la sursă datorează:

– contribuţia de asigurări sociale (CAS – 10,5%) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%)

Baza lunară de calcul pentru:

a) CAS (pensie) este:

– venitul brut diminuat cu cota de cheltuială deductibilă (20%) şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale de stat (11.115 lei) , conform art. 296²² alin. (4) şi art. 296²² alin. (7) Cod fiscal)

b) CASS (sănătate) este:

– venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%) şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, conform art. 296²² alin. (4) şi art. 296²² alin. (5) Cod fiscal.

NU datorează:

a) CAS – Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute din drepturi de proprietate intelectuală.

b) CASS – Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I al Titluilui IX² Cod fiscal, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la cap. II al Titluilui IX² Cod fiscal (cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală).

Plăţi anticipate:

a) CAS – Contribuabilii datorează contribuţii sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective, acestea fiind obligaţii finale. Contribuţiile reţinute se virează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit după cum prevede art. 296²⁴  alin. (5), (5¹), (6), şi alin. (7)  Cod fiscal;

b) CASS – Pentru contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală obligaţiile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de contribuţie asupra bazei de calcul, se reţin şi se virează de plătitorul de venit, iar încadrarea în plafoanele prevăzute la art. 296²² alin. (5) Cod fiscal – Pentru persoanele care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia – se face de către organul fiscal, după încheierea anului fiscal, pe baza declaraţiilor fiscale, după cum prevede art. 296²⁴ alin. (5), (5¹), (6), (8) şi alin. (9)  Cod fiscal.

          Evident este mai avantajos dacă optăm pentru reţinerea la sursă a impozitului pe venit, în primul rând avem o cotă mai mică la CAS şi nu avem obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor la CAS şi CASS, dar bineînteles în situaţia în care cheltuielile efectuate se încadrează în procentul de 20% care reprezintă cheltuială deductibilă.

          Dar, atenţie, dacă beneficiarul  se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, cheltuielile de deplasare şi indemnizaţia de concediu de odihnă sau pentru incapacitate temporară de muncă sunt suportate de pătitorul de venit, atunci activitatea desfăşurată poate fi reconsiderată ca fiind activitate dependentă, situaţie în care impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii sunt recalculate şi plătite, ele fiind datorate atât de către plătitorul cât şi de beneficiarul de venit.