Depunerea Declaraţiei 394. Termen limită!

images-7

Declaraţia 394 folosită de firme atunci când declară livrările şi achiziţiile pe teritoriul naţional a suferit modificări. Cele mai recente modificări legislative se regăsesc prevăzute în Ordinul nr. 2328/2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 601/2016 şi Ordinul nr. 2264/2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 578/2016.

Formularul 394, prin care se declară operațiunile efectuate în România de plătitorii de taxă pe valoarea adăugată (TVA), va trebui completat integral de la 1 octombrie, în condiţiile în care, între 1 iulie şi 30 septembrie, contribuabilii sunt obligaţi să completeze doar secţiunile dedicate operațiunilor derulate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Astfel, declaraţia aferentă lunii octombrie, ce va trebui transmisă Fiscului până cel târziu pe 30 noiembrie, va cuprinde operaţiunile de livrări sau achiziţii efectuate către/ de la persoane fizice, cât şi juridice.

De la 1 octombrie, persoanele înregistrate în scopuri de TVA vor completa integral documentul, în sensul că vor cuprinde toate operaţiunile de livrări sau achiziţii de bunuri efectuate către, dar şi de la contribuabili, fie ei plătitori sau neplătitori de TVA (persoane fizice şi persoane juridice).

Potrivit prevederilor legale în vigoare, declarația 394 trebuie să fie completată și depusă la Fisc de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri/ prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul sau beneficiarul. Declaraţia se depune pentru orice operaţiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.

În această situație, declaraţia 394 trebuie să conţină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea “taxare inversă” sau “TVA la încasare”, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

Această obligaţie o au persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care realizează achiziţii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării/prestării este în România, inclusiv achiziţiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. În schimb, nu se înscriu în formularul 394 achiziţiile intracomunitare de bunuri şi servicii pentru care există obligativitatea înscrierii în declaraţia 390.

Ordinul ANAF nr. 2328/2016 a prelungit termenul de depunere a acestui formular. Astfel, declaraţia 394 se depune la organul fiscal competent, până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare, iar in cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică termenul de depunere a declaraţiei pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie, după caz. Astfel cei care au ca perioada fiscală luna, vor depune D394 aferentă lunii până pe 30 august, iar cei care au perioada fiscală trimestrul vor depune D394 aferentă trimestrului al III-lea până pe 30 octombrie 2016.

Potrivit ştirilor juridice, reamintim faptul că nedepunerea declaraţiei 394 în termenul legal este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă, în conformitate cu prevederile art. 336 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură fiscală.

În concluzie, vă reamintim că vineri este termenul-limită de depunere, la unităţile fiscale competente, a declaraţiei 394 aferente lunii august, pentru contribuabilii care au ca perioadă fiscală luna. Desigur, în cazul acesteia trebuie declarate numai operațiunile derulate cu persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, la fel cum se va întâmpla şi cu formularul aferent lunii septembrie.


Publicat

în

,

de către