Fiscul vă aşteaptă, dragi agricultori ! (2)

fiscDacă zilele trecute scriam într-un articol despre un proiect de ordonanţă ce viza, printre altele, scăderea evaziunii fiscale din domeniul agricol şi o comasare a terenurilor, urmând a vă oferi mai multe detalii despre acesta, ei bine, proiectul este acum Ordonanţa nr. 8/2013, fiind publicată în Monitorul Oficial al României nr. 54/2013.

Vă impacientaţi deja, întrebându-vă dacă sunt diferenţe între proiectul normativ şi actul publicat în monitor, dacă ceea ce aţi citit în „Fiscul vă aşteaptă, dragi agricultori ! (1)” mai este sau nu de actualitate ?!

Am analizat informaţiile oferite dumneavoastră, cititorilor, şi va pot spune că sunt considerate în continuare venituri neimpozabile cele obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din:

a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală,
în condiţiile impuse de Ordonanţa 8/2013.

Referitor la modul în care vor fi impozitate veniturile din activităţi agricole ( proiectul normativ diferenţia norma de venit pentru cei cu suprafeţe între 2 – 50 hectare şi cei cu peste 50 ha, la aceştia din urmă norma fiind mai mică), actul normativ publicat în monitor stabileşte clar că, pentru tot ceea ce este peste suprafaţa considerată ca generatoare de venituri neimpozabile, norma de venit este aceeaşi, indiferent că eşti posesorul a 4 hectare sau a 54 hectare teren.

Cultivi o suprafaţă de peste 2 hectare? Norma ta de venit la cereale este de 449 lei, la plante oleaginoase – de 458 lei, la sfecla de zahăr – 697 lei, în timp ce pentru cartofi – norma de venit urcă vertiginos la 3488 lei, iar la pomii pe rod – la 4709 lei.

Dacă vrei să cultivi legume în câmp, pentru suprafeţele de peste 0,5 ha norma de venit este de 4001 lei, în timp ce pentru cele cultivate în spaţii protejate, la suprafeţele de peste 0,2 ha, norma de venit este 8033 lei ( cam mult am spune, dat fiind că în proiectul normativ această normă de venit era pentru suprafeţele cuprinse între 0,5 ha -1 ha).

Concret, modificările aduse proiectului legislativ, aprobate de guvern, au vizat baza de raportare, adică suprafaţa destinată producţiei vegetale/ cap de animal/ nr. familii albine şi mai puţin norma de venit propusă.

Cum şi cine calculează impozitul ?

Organul fiscal competent, bineînţeles, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Acesta stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere, la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF, plata urmând a se efectua către bugetul de stat în două rate egale. Atenţie însă: scadenţele sunt 25 octombrie inclusiv şi 15 decembrie inclusiv ( proiectul stabilea drept termene 25 septembrie şi 25 noiembrie). Rămâne valabilă precizarea că impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.

Cine declară impozitul ?

Contribuabilul are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. De ce să nu fie instruit şi ţăranul român într-ale Codului fiscal ?! După ce va sta pe la cozile de la ghişee şi va întreba de 2-3 ori acelaşi lucru pentru a se lămuri şi a completa timid o hârtie, va avea ce povesti acasă …

Dacă activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia revine asociatului ce răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice, anexa declaraţiei urmând a cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

 

Cum se stabilesc normele de venit ?articolul „Fiscul vă aşteaptă, dragi agricultori ! (1)” vă detaliază acest aspect, cu referire strict la Ordonanţa 8/2013.

Ce noutăţi ne mai oferă Ordonanţa ?

Sunt definite şi incluse în sfera veniturilor  impozabile cele din silvicultură şi piscicultură, este detaliat modul de impunere a acestora şi cota de impozit- potrivit regulilor aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partida simplă.

Contribuabilii sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit, excepţie fiind veniturile pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă. De asemenea, sunt precizate declaraţiile pe care contribuabilii trebuie să le depună şi termenele limită de depunere.

Important: Dacă îşi încetează activitatea în cursul anului fiscal, contribuabilii care realizează venituri din  activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură au obligaţia de a depune la fisc o declaraţie, însoţită de documente justificative, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, în vederea recalculării plăţilor anticipate. Aceeaşi obligaţie o au şi cei care intră în suspendare temporară a activităţii.

 Este introdusă o nouă noţiune, aceea de „activ biologic”, ce permite fiscului să perceapă impozite pentru numărul mai mare de animale din curtea ţăranilor.

Ai în bătătură mai mult de două vaci şi bivoliţe – norma de venit este de 453 lei, ai între 10-50 ovine şi caprine – norma e de 23 lei, iar dacă ai mai mult de 50 mioare sau căpriţe, eiii, gata, norma de venit creşte la 65 lei. Dacă ai familii de albine, e bine să ştii că la peste 100 familii norma de venit e 98 lei!

Să nu uit: un activ biologic este un animal viu sau plantă, informaţie utilă atunci când veţi accesa ordonanţa, iar la primul paragraf aflaţi detalii despre valoarea fiscală a mijloacelor fixe amortizabile clasificate ca active biologice, ce se include în aceasta şi cum se recalculează.

 

Concluzii privitoare la fiscalizarea agriculturii ? Vor urma, doar acestea, scurt şi la obiect …