Formularul 300. Cine trebuie să îl depună şi care este termenul depunerii?

ana

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat recent formularul 300 – „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, luând în considerare prevederile noului Cod fiscal.

Concret, o noutate legislativă în ceea ce priveşte formularul 300 este reprezentată de Ordinul nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, publicat în Monitorul Oficial nr. 94/2017.

Necesitatea unui nou model de formular 

Aprobarea de către Fisc a unui nou model de decont de TVA vine în contextul în care, din 2017, a fost introdus un regim special de TVA pentru agricultori, care permite acestora să beneficieze de o compensație în cotă forfetară pentru taxa aferentă achizițiilor, iar persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectuează achiziții de la agricultori să deducă această compensație. 

Actualizarea documentului folosit de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA la declararea tuturor operațiunilor din sfera TVA-ului era necesară ca urmare a reducerii, de la 20% la 19%, a cotei standard de TVA, cea care se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse (de 5% sau 9%).

Care este termenul de depunere a formularului?

Formularul 300 se va depune la organul fiscal competent, la următoarele termene:

  • lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este luna calendaristică;
  • trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic;
  • semestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadă fiscală semestrul calendaristic;
  • anual, până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile prevăzute la pct. 103 alin. (6) din Normele metodologice şi de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadă fiscală anul calendaristic;
  • până la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele două luni ale aceluiaşi trimestru calendaristic, de persoanele impozabile care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Decontul se va depune pentru luna a doua a trimestrului, dar va cuprinde şi operaţiunile realizate în prima lună a acestuia.

În cazul în care termenul de declarare se împlineşte la data de 25 decembrie, formularul va fi depus până la 21 decembrie, cu condiţia ca aceasta să nu fie zi nelucrătoare.

Ce nu se cuprinde în formular?

Potrivit instrucţiunilor, la fel ca şi până acum, nu se înscriu în decont:

  • taxa pe valoarea adăugată din facturile de executare silită, de către persoanele abilitate prin lege să efectueze vânzarea bunurilor supuse executării silite;
  • taxa cumulată de plată pentru care a fost aprobată o înlesnire la plată;
  • taxa cumulată de plată cu care organul fiscal s-a înscris la masa credală potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare;
  • soldul sumei negative de taxă, înscris în decontul aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenţei prevăzute de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce cuprinde decontul de TVA?

Decontul de taxă cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia naştere dreptul de deducere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei pentru care se exercită dreptul de deducere, suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naştere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei colectate care nu a fost înscrisă în decontul perioadei fiscale în care a luat naştere exigibilitatea taxei, precum şi alte informaţii prevăzute în modelul stabilit de autoritățile fiscale.

De reţinut!

Decontul de taxă pe valoarea adăugată  se utilizează începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017.


Publicat

în

, ,

de către