Modificări la calculul impozitului pe veniturile din activităţi de exploatare a resurselor naturale

resurse-naturaleDupă cum ştim, începând cu data de 01 februarie 2013, s-a instituit impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 52 din 23 ianuarie 2013 a Ordonanţei Guvernului nr. 6 din 22 ianuarie 2013. La opt luni de la data intrării în vigoare, această ordonanţă a fost aprobată, modificată şi completată prin Legea 261 din 2 octombrie 2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 621 din 7 octombrie 2013.

Astfel, conform prevederilor din Ordonanţă, acest impozit se datorează în primul rând de operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic (conform definiţiei date de  Legea 161/2003), care desfăşoară activităţi de:

  • exploatarea forestieră (cod CAEN 0220),

  • extracţia cărbunelui superior (cod CAEN 0510),

  • extracţia cărbunelui inferior (cod CAEN 0520),

  • extracţia petrolului brut (cod CAEN 0610), extracţia minereurilor feroase (cod CAEN 0710),

  • extracţia minereurilor de uraniu şi toriu (cod CAEN 0721),

  • extracţia altor minereuri metalifere neferoase (cod CAEN 0729)

  • alte activităţi extractive (cod CAEN 0811, 0812, 0891, 0892, 0893, 0899)

dar şi de către operatorii economici care au licenţe de exploatare a resurselor menţionate mai sus, dar a căror activitate principală nu corespunde codurilor CAEN enumerate, fiind asimilate licenţelor de exploatare inclusiv permisele de exploatare emise potrivit legii.

Ca excepţie, pentru activitatea de exploatare forestieră, impozitul se datorează de către operatorii economici care exploatează masa lemnoasă în baza unei autorizaţii de exploatare.

Impozitul este de 0,5% şi se aplică asupra veniturilor obţinute de operatorii economici, venituri care sunt calculate astfel:

  1. operatorii economici care exploatează resursele naturale şi le valorifică ca atare sau în urma unui proces de prelucrare/pregătire/sortare fără a fi folosite de aceştia pentru obţinerea altor tipuri de produse datorează impozit pentru veniturile obţinute din valorificarea acestora.

  2. operatorii economici care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obţinerea altor produse, al căror preţ este cotat la bursă, datorează impozit pentru partea de venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzătoare valorii materiilor prime, venit care se calculează conform formulei:

                   VMP = QV*K*PM

                   K = QC/(QO+△S)

  1. operatorii economici care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obţinerea altor produse, al căror preţ NU ste cotat la bursă, datorează impozit pentru partea de venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzătoare valorii contabile materiilor prime care conţine şi taxele plătite pentru exploatare, venit care se calculează conform formulei:

                  VMP = QV*K*CME

                  K = QC/(QO+△S)

unde:

VMP=venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzătoare valorii materiilor prime

QV=cantitatea totală de produse finite vândute în luna de referinţă

K=coeficientul de producţie mediu

PM=media aritmetică a preţurilor de referinţă pe sortimente de resurse naturale

CME=costul mediu de extracţie resurse naturale pentru luna de referinţă

QC=cantitatea de resurse naturale consumată în procesul de producţie în luna de referinţă

QO=cantitatea totală de produse finite obţinute în luna de referinţă

△S=variaţia netă a semifabricatelor realizate în luna de referinţă.

În situaţia în care nu se desfăşoară activităţi de procesare a resurselor naturale într-o lună, dar se vând produse finite din stoc, se foloseşte coeficientul mediu de producţie sau costul mediu de extracţie din ultima lună cu activitate de procesare.

Atenţie! Operatorii economici au obligaţia de a calcula, declara şi plăti impozitul lunar, până la data de  25 a lunii următoare celei pentru care se calculează, inclusiv pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 şi vândute după această dată.

Impozitul astfel instituit reprezintă venit la bugetul de stat, se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi se declară în formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.

Conform prevederilor din ordonanţă acest impozit reprezintă o cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil.

Trebuie să amintesc că, înainte de publicarea acestei legi, impozitul se calcula în funcţie de cifra de afaceri sau de veniturile din activităţile principale, potrivit reglementărilor contabile aplicate. Modificările aduse ordonanţei la modul de calcul al impozitului presupun o evidenţă cantitativă mai detaliată în contabilitate a resurselor naturale consumate şi a produselor finite obţinute sau vândute.

 Astfel, până la publicarea normelor metodologice, care se vor elabora şi aproba în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a legii, nu ne rămâne decât să verificăm în contabilitate dacă s-a calculat corect impozitul  pentru resursele naturale exploatate înainte de 1 februarie 2013 şi care, la data intrării în vigoare a ordonanţei, se aflau pe stoc.