Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Riscul de credit – principala ameninţare pentru sistemul bancar

Autor: Conta Conect
august20

1

Riscul de credit este perceput de bancherii români drept principala ameninţare pentru sistemul bancar local, lista îngrijorărilor fiind completată de riscul macroeconomic şi de cel al instrumentelor financiare derivate, potrivit sondajului PwC şi CSFI Romania Banking Banana Skins.

La nivel global, supra-reglementarea şi riscul ingerinţei politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri. În România, ingerinţa politică ocupă lucul 12 din 28 în topul preocupărilor bancherilor.

Sondajul arătă un mesaj clar din partea respondenţilor: povara noilor reglementări devine excesivă, ceea ce poate dăuna redresării şi creşterii economice.

Ingerinţa politică a fost de asemenea menţionată de către respondenţi ca generând mai multe costuri şi constrângeri pentru sectorul bancar. Cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind ingerinţa politică este înregistrat în Europa, acolo unde au fost propuse şi adoptate mai multe măsuri, atât la nivel comunitar, cât şi naţional, pentru a face băncile mai sigure.

De asemenea, sondajul global mai arată şi că percepţia generală privind riscurile pentru sectorul bancar a început să scadă, pentru prima dată după şapte ani, ceea ce sugerează că perspectivele sectorului se îmbunătăţesc.

O diferenţă majoră între sondajul din România şi cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice şi criminalitatea informatică. În timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri menţionate, bancherii români le menţionează în măsură mult mai mică (locul 18 şi, respectiv, 25).

Categorii: Domeniul bancar
Comentariile sunt închise pentru Riscul de credit – principala ameninţare pentru sistemul bancar

Comments are closed.


Arhiva