Agricultura a adus 15 mld. euro în economie anul trecut

Primele estimări oficiale ale Eurostat arată că agricultura, un sector care contribuie an de an la PIB cu circa 6-7%, a adus 15 miliarde de euro în economie anul trecut, în scădere cu 16% faţă de vârful înregistrat în 2011. Scăderile de producţie din agricultură au venit pe fondul unui an secetos cu recolte slabe la cereale şi plante oleaginoase (floarea-soarelui şi rapiţă). Cu toate acestea, declinul a fost ţinut în frâu de creşterea accelerată pentru preţurile principalelor materii prime agricole. Mai mult, producţia agricolă din 2012 este în media ultimilor şase ani, astfel că minusul de 3 miliarde de euro nu a reuşit să strângă suficientă greutate pentru a schimba calculele creşterii economice.
Rezultatele în scădere din agricultură de anul trecut au venit pe fondul unui an se­cetos care a muşcat puternic din recoltele fermierilor care au mizat pe grâu, porumb, floarea-soarelui sau rapiţă.
Gabriel Popescu mai spune că producţia agricolă va reuşi să aducă an de an 18-19 miliarde de euro, la fel ca în 2011, abia atunci când agricultorii vor direcţiona fonduri substanţiale în sisteme de irigaţii moderne. „Media valorii producţiei agricole va urca la 18-19 mld. euro doar cu sisteme de irigaţii adevărate, moderne, nu cum erau cele din 1989, adică energofage.”
Lipsa unui sistem de irigaţii dezvoltat vulnerabilizează aproape în totalitate fermele locale în faţa condiţiilor meteo. Expunerea totală la secetă determină astfel o volatilitate crescută pentru producţiile de cereale, plante oleaginoase sau furajere, materii prime care aduc în fiecare an 4-5 miliarde de euro în economie.


Publicat

în

de către