Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Comisia Europeană a revizuit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti

Autor: Diana Jitaru
februarie14

ue

Comisia Europeană (CE) a revizuit în urcare, la 4,4%, estimările referitoare la creşterea economiei româneşti în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018, conform previziunilor economice de iarnă publicate luni de executivul comunitar.

Estimările au fost revizuite în urcare faţă de previziunile din toamnă, când Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra un avans de 3,9% în 2017 şi unul de 3,6% în 2018.

Creşterea reală a PIB este estimată să rămână solidă în intervalul de prognoză, susţinută de relaxarea fiscală şi majorarea salariilor. Şomajul a scăzut semnificativ în 2016 şi se preconizează că va rămâne stabil la un nivel redus. Deficitul guvernamental este preconizat să crească în urma reducerilor de taxe şi a majorărilor de cheltuieli publice.

În ceea ce priveşte deficitul public, conform noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, faţă de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să ajungă la 3,9% din PIB.

În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că aceasta va reveni în teritoriul pozitiv în 2017 (1,6%) şi va continua să crească până la 2,9% în 2018, graţie cererii interne robuste, susţinută de majorarea salariului minim pe economie în luna februarie. „Riscurile la adresa inflaţiei sunt orientate în sus de combinaţia dintre cererea internă solidă, creşterea salariilor şi majorarea preţului petrolului pe piaţa internaţională”, susţine executivul comunitar.

Comisia Europeană estimează că toate economiile din Uniunea Europeană vor creşte în 2017 şi 2018, pentru prima dată în ultimii nouă ani, dar avertizează în legătură cu „gradul ridicat de incertitudine” al previziunilor sale, pe care le leagă de noua administraţie americană, de viitoarele alegeri în unele state europene şi de Brexit.

Comentariile sunt închise pentru Comisia Europeană a revizuit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti

Comments are closed.


Arhiva