Companiile în insolvență au efecte directe asupra economiei și băncilor comerciale

finante-shutterstockÎn acest an, numărul firmelor care au intrat în administrare specială a scăzut la jumătate față de anul 2014, dar valoarea companiilor a rămas la fel de mare, cu efecte directe asupra economiei și asupra băncilor comerciale.

Evoluția insolvențelor este un indicator al evoluției economiei în general, dar și al restanțelor bancare, mai ales atunci când companiile care intră sub administrare specială sunt mari, cu cifre de afaceri de peste un milion de euro. În principiu, aceste companii au împrumuturi bancare contractate, iar intrarea în faliment, așa cum se întâmplă cu mai mult de 90% dintre companiile în insolvență, presupune pierderi pentru banca creditoare.

Potrivit ultimelor date disponibile de la Centrala Riscului de Credit a Băncii Naționale (BNR), în luna septembrie au intrat în insolvență 650 de firme cu credite la bănci. Numărul total al companiilor aflate în insolvență și cu credite la bănci  a ajuns astfel la 3.621, în urcare de la 3.502 firme în luna septembrie 2014 și de la 2.878 companii în aceeași lună din 2013. Valoarea totală a datoriilor pe care companiile aflate în administrare specială o au la băncile comerciale se ridică la 8,3 miliarde lei, în micşorare de la 9,2 miliarde lei cu un an înainte, dar mai mari decât în septembrie 2013, când se aflau la 7,7 miliarde lei.

Numărul companiilor aflate în faliment era, în luna septembrie, de 6.084, mult mai multe decât numărul din septembrie 2014, de 4.846. Datoriile firmelor falimentare se ridică la 6,8 miliarde lei, în scădere de la 7,5 miliarde lei, semn că o bună parte a datoriilor au fost recuperate.


Publicat

în

,

de către