Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Majorarea PIB-ului în primele trei luni

Autor: Olesea Nourenco
mai19

CC-Olesea
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS) România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, dar şi cea mai mică faţă de trimestrul anterior.

Datele arată că Produsul intern brut (PIB) a crescut, în primul trimestru al anului, cu 3,8%, iar  majorarea se datorează industriei şi consumului, sectoare de care se leagă şi speranţele pentru întregul an. Deasemenea exportul a funcţionat bine în primele trei luni, ca şi consumul populaţiei.

Până la sfârşitul anului curent PIB-ul trebuie să crească tot cu aproximativ patru procente, deaceea practic întreaga creştere va trebui obţinută în celelalte trei trimestre ale anului, primul fiind deja pierdut.

Staticticile prezentate sunt încă estimative şi ar putea suferi modificări la calculele finale, asta după ce creşterea PIB-ului cu 3,8% a fost raportată doar la trimestrul întâi al anului trecut, când activitatea economică este mai redusă din cauza iernii, dar tot stgnare se numeşte.

Economistul Florin Cîţu a declarat că o posibilă cauză a acestei stagnări poate fi lipsa investiţiilor publice, deoarece Guvernul a fost mai interesat de un deficit bugetar redus decât de investiţiile în infrastructură şi astfel putem asista la o creştere a cheltuielilor din sectorul public în a doua parte a anului.

Comentariile sunt închise pentru Majorarea PIB-ului în primele trei luni

Comments are closed.


Arhiva