Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

România cu cea mai mare inflație negativă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene

Autor: Tatiana Tanase
mai19

bnr-mentine-rata-dobanzii-de-politica-monetara-la-5-25_size9Potrivit datelor prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în aprilie, România a avut cea mai mare inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,6%, față de minus 2,4%.

Rata anuală a inflației în zona euro și în UE a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ.

Astfel, în aprilie, s-au înregistrat rate anuale negative ale inflației: România (minus 2,6%), Bulgaria (minus 2,5%) și Cipru (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației s-au raportat în Belgia (1,5%) și Suedia (1%).

Restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,13 puncte procentuale) și chiriile (cu o creștere de 0,08 puncte procentuale) au influenţat semnificativ impactul asupra creșterii prețurilor, pe de altă parte impactul negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,54 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).

Zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3%, de la 1,6%.

Comentariile sunt închise pentru România cu cea mai mare inflație negativă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene

Comments are closed.


Arhiva