Un muncitor cu ziua va plăti circa 16% impozit pe venit

cc+olesea
Începând cu 19 iunie toţi angajaţii care apelează la zilieri pentru prestarea muncilor necalificate sunt obligați să-i treacă pe aceștia într-un registru special,
care poate fi procurat de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) la doar 80 de lei.

Registrul este un instrument important al activității de control, în care zilierul zilnic sau la final de săptămână, în dependeţă de plata salariului, se va semna că a primit banii. Ulterior angajatorul va raporta situația zilierilor la ITM și Fisc la final de lună.

Potrivit legislaţiei, zilierii care nu sunt trecuți în acest registru sunt considerați muncitori la negru, iar angajatorul riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită că lucrează fără forme legale.

În prezent remunerația zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie, de 850 de lei. Prin urmare, venitul pe oră nu poate fi mai mic de 5 lei, ceea ce înseamnă că zilierul trebuie plătit cu cel puțin 45 de lei pentru opt ore de lucru, sumă din care angajatorul va reține și va vira la buget 7,2 lei, reprezentând impozitul de 16% pe venit.

Pe lângă aceasta noutatea legislativă prevede ca cei aproximativ 200.000 zilieri din agricultură să plătească şi ei cota unică, respectiv pentru cele 90 de zile lucrate, cât durează campaniile agricole, zilierii vor plăti impozit pe venit de circa 216 milioane de lei, anual.

Deasemenea persoanele fizice nu mai au voie să încadreze zilieri, ci doar firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale. Astfel, dacă o persoană fizică va apela la zilieri pentru a-și aduna recolta de pe câmp riscă amenzi usturătoare.


de către

Etichete: