De ce trebuie să ţină cont firmele când îşi aleg instrumentul de plată?

_CP_8044_33bb2f

Firmele trebuie să ţină cont de anumite criterii atunci când îşi aleg un alt instrument de plată decât numerarul, în special firmele cu o cifră de afaceri de sub 100.000 de euro trebuie sa fie atente şi la fluxul lor de numerar, atunci când decid în ce mod să-şi plătească partenerii de afaceri.

De asemenea, firmele trebuie sa fie atente la costurile şi la riscurile fiecărui instrument de plată.

Tipurile de instrumente de plată pe care le au la dispoziţie firmele sunt: cecul, ordinul de plată, cambia, biletele la ordin, plata în avans, contul deschis, incasso-ul documentar şi acreditivul documentar.

Radu Noslacan, associate la casa de avocatura Pachiu şi Asociaţii, spune că, la alegerea unui instrument de plată se ia în considerare anumite necesităţi sau imperative de ordin economic, precum rapiditatea cu care trebuie efectuate anumite plăţi, garanţiile care însoţesc plata, natura activităţii economice sau partenerul contractual implicat în mecanismul de plată. El mai spune că ca îi este dificil să recomande folosirea unui anumit tip de instrument de plată pornind doar de la cifra de afaceri a unei societăţi comerciale.

Noslacan recomandă firmelor cu venituri de sub 100.000 de euro să folosească ordinul de plată, argumentând prin faptul că o societate comercială cu o asemenea cifră de afaceri desfăşoară activităţi economice de dimensiuni restrânse şi are un numar limitat de parteneri contractuali.

Irina Dobre, trainee la Pachiu şi Asociaţii, recomandă o consultare atentă a taxelor şi comisioanelor fiecărei bănci în parte, deoarece în cazul plăţii documentare prin incasso, costurile pentru vehicularea documentelor de la exportator la importator prin intermediul băncii pot varia substanţial de la o bancă la alta.


Publicat

în

de către