Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Ce trebuie să ştim despre Declaraţia 399?

Autor: Diana Jitaru
iulie9

Declaratia 399 este o declaratie speciala de TVA prin care persoanele impozabile care presteaza servicii electronice catre persoane neimpozabile, pot sa declare TVA datorata pentru serviciile respective.

Va reamintim ca prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din data de 17.04.2019 au fost aduse modificari regimului TVA aplicabil serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune si serviciilor furnizate pe cale electronica, prestate catre persoane neimpozabile.

Asadar, s-au modificat regulile de stabilire a locului prestarii, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre U.E., sub plafonul de 10.000 euro/46.337 lei.

Ce trebuie sa stii despre declaratia 399?

– Factura se intocmeste cu cota de TVA datorata statului membru de consum;

– Prestatorul va depune prin mijloace electronice declaratia speciala de TVA al carei model este prevazut in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012;

– Semnarea declaratiei speciale de TVA se face utilizand certificatul digital calificat;

– Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care prestarile de servicii se platesc in alte monede, la completarea declaratiei, se va folosi rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.
Observatie: Sumele se inscriu cu valoarea exacta, fara a se rotunji in plus sau in minus la cel mai apropiat numar intreg.

– Termenul de depunere a declaratiei speciale de TVA: 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice in perioada fiscala de raportare.

Comentariile sunt închise pentru Ce trebuie să ştim despre Declaraţia 399?

Comments are closed.


Arhiva