Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

BNR: Legea dării în plată anulează garanţia statului în Programul Prima Casă

Autor: Marcela Popovici
decembrie18

imobiliareBanca Naţională a României precizează că programul Prima Casă nu va mai exista în practică dacă Legea dării în plată apare în formă actuală, având în vedere că, conform Legii, garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsă de drept, iar banca nu mai poate recupera pierderea de la stat.

Conform unui comunicat al BNR, referitor la programul Prima Casă, acesta instituie statului român o dublă calitate: de ‘garant personal’ şi de ‘garant financiar’ din perspectiva diferenţierii clare a noţiunii de ‘riscuri’ şi a celei de ‘pierderi’.” Astfel, dacă instituţia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată aceasta se poate îndrepta contra Statului (drept de regres), cerând acoperirea diferenţei.

Referitor la numărul creditelor ‘externalizate’, cifrele prezentate de Banca Naţională a României în evaluările asupra stabilităţii financiare sunt rezultatul agregării informaţiilor raportate de către instituţiile de credit, aşa cum rezultă din datele de bilanţ şi conform metodologiilor folosite la nivel european şi mondial. În comunicat se precizează faptul că în spaţiul public se face confuzie între creditele externalizate şi portofoliile vândute.

Categorii: Imobiliare
Comentariile sunt închise pentru BNR: Legea dării în plată anulează garanţia statului în Programul Prima Casă

Comments are closed.


Arhiva