Impactul retragerii bancnotei de 500 Euro asupra pieţei româneşti!

500e

Banca Centrală Europeană a anunţat, anul trecut, că va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Economiştii spun că retragerea bancnotei de 500 de euro are un impact nesemnificativ asupra pieţei româneşti şi că motivul principal al scoaterii acestei bancnote constă în faptul ca era folosită în special în operaţiunile ilicite facilitând desfăşurarea acestora.

Potrivit unei decizii a BCE cea mai mare bancnotă euro va putea fi folosită până în 2018, când va fi retrasă din circulaţie. Oficialii europeni au motivat această decizie prin încercarea de reducere a activităţilor ilicite în care se utilizează această bancnotă.

Retragerea bancnotei de 500 de euro are un impact nesemnificativ asupra pieţei româneşti deoarece cea mai mare parte a plăţilor se face în moneda locală iar plăţile în euro de mari dimensiuni se fac prin instrumente bancare.

Motivul principal al retragerii acestei bancnote consta în faptul că era folosită în special în operaţiunile ilicite facilitând desfăşurarea acestora. Ţinând cont de acest aspect atât la nivel european cât şi la nivel local prin renunţarea la utilizarea acestei bancnote se poate diminua nivelul corupţiei, al evaziunii fiscale şi al economiei subterane. Cu toate acestea, operaţiunile ilicite vor continua să existe dar nivelul la care se vor realiza poate să fie mai redus ţinând cont ca următoarea bancnota ca mărime monetară este cea de 200 de euro


Publicat

în

de către