Simplificarea legislației care reglementează lanţul alimentar

18352Comisia Europeană (CE) a adoptat un pachet legislativ ce răspunde apelului la o legislaţie mai simplificată şi la reglementări mai inteligente, reducând astfel sarcina administrativă pentru operatori şi simplificând mediul de reglementare. Se acordă o atenţie deosebită impactului acestei legislaţii asupra IMM-urilor şi a microîntreprinderilor, care sunt scutite de elementele cele mai costisitoare şi mai împovărătoare ale legislaţiei. Pachetul de reforme adoptat va reduce numărul actelor legislative care reglementează lanţul alimentar de la aproape 70 de acte legislative la cinci acte legislative şi, de asemenea, va simplifica formalităţile administrative din cadrul proceselor şi al procedurilor pe care trebuie să le parcurgă fermierii, crescătorii de animale şi operatorii din sectorul alimentar, pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura mai uşor activitatea.
Actualul sistem de taxe pentru finanţarea implementării eficace a acestor controale în cadrul unui sistem sustenabil de-a lungul întregului lanţ va fi extins la alte sectoare din cadrul lanţului care nu sunt taxate în prezent. Microîntreprinderile vor fi scutite de aceste taxe, dar nu şi de controale, pentru a nu le fi afectată competitivitatea. Statele membre UE vor trebui, de asemenea, să integreze pe deplin controalele antifraudă în planurile lor naţionale de control şi să se asigure că, în aceste cazuri, sancţiunile financiare sunt stabilite la niveluri cu adevărat disuasive.
Referitor la sănătatea plantelor, CE propune actualizarea sistemului fitosanitar, pentru a împiedica instalarea de noi dăunători în UE, protejând atât cultivatorii, cât şi sectorul forestier. Astfel, se va pune mai mult accentul pe comerţul cu risc ridicat cu produse provenind din ţările din afara blocului comunitar şi pe o mai bună trasabilitate a materialului vegetal pe piaţa internă. Legislaţia introduce o mai bună supraveghere şi eradicarea timpurie a epidemiilor de noi specii de dăunători, precum şi compensaţii financiare pentru cultivatorii afectaţi de astfel de dăunători.
Pachetul prevede norme simplificate şi mai flexibile pentru comercializarea seminţelor şi a altor materiale pentru reproducerea plantelor, cu scopul de a asigura productivitatea, adaptabilitatea şi diversitatea producţiei vegetale şi ale pădurilor din Europa şi de a facilita comerţul cu acestea.
Utilizarea seminţelor în grădini private nu este reglementată prin legislaţia UE, iar grădinarii pot continua să cumpere orice material vegetal şi să îşi vândă seminţele în cantităţi mici. În plus, se va clarifica faptul că orice neprofesionist poate face schimb de seminţe cu alţi grădinari privaţi, fără a intra sub incidenţa normelor regulamentului propus.
Scopul noii legislaţii este de a introduce o alegere mai largă pentru utilizatori, incluzând astfel noi soiuri ameliorate şi testate, materiale care nu respectă definiţia soiului sau eterogene, soiuri tradiţionale şi materiale de nişă, notează CE.
În ceea ce priveşte sănătatea animalelor, noul pachet va introduce un singur act legislativ pentru reglementarea sectorului în UE. Scopul său este de a ameliora standardele şi de a furniza un sistem comun care să permită o mai bună detectare şi un control mai eficient al bolilor şi care să soluţioneze într-un mod coordonat riscurile în materie de sănătate şi de siguranţă a alimentelor pentru oameni şi animale. Acest sistem ameliorat, asociat cu norme mai performante în materie de identificare şi de înregistrare, ar urma să confere celor care se ocupă cu protecţia lanţului alimentar capacitatea de a interveni rapid pentru a limita răspândirea bolilor. În plus, pachetul introduce prioritizarea bolilor care necesită intervenţie la nivelul UE, permiţând astfel aplicarea unei abordări bazate mai mult pe riscuri şi utilizarea adecvată a resurselor.
Comisia Europeană estimează că pachetul legislativ va intra în vigoare în 2016.


Publicat

în

de către