Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Raportul de determinare a tarifelor maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

Autor: Marcela Popovici
octombrie18

RCAConsiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Raportul de determinare a tarifelor maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Astfel, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone rezultă o primă maximă de 7.534 de lei, iar pentru un autocar – de 6.600 de lei.

Formula de calcul cuprinde frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, dar şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%).

Conform datelor ASF, cheltuielile de achiziţie şi administrare ale societăţilor de asigurare cuprind o cotă de 25%, în care intră contribuţiile asigurătorilor la fondurile de garantare şi compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele străzii, Fondul Carte verde) de 8%, cheltuielile cu reţelele de distribuţie şi/sau intermediarii din piaţă (brokeri) – 10%, costul de capital de circa 2%, şi cheltuieli proprii variabile (5%).

Categorii: Transporturi
Comentariile sunt închise pentru Raportul de determinare a tarifelor maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

Comments are closed.


Arhiva