Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Statul pe pierdere cu taxele auto

Autor: Marcela Popovici
februarie18

imagesTaxa auto este una extrem de păguboasă pentru stat, indiferent de denumirea pe care a avut-o în ultimii 5 ani – taxa auto, de primă înmatriculare, de mediu, de poluare şi mai nou timbrul de mediu.

În pofida modificărilor aduse modalităţii de calcul, în scopul remedierii deficienţelor remarcate de instanţele europene, bugetul de stat este tot mai sărac an de an cu sute de milioane de lei.

Potrivit datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), sumele pe care aceasta le-a rambursat în ultimii 2 ani constituie peste 2/3 din totalul încasărilor din taxa auto din anii 2012 şi 2013. „În anul 2012 valoarea încasărilor la Fondul pentru mediu reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule a fost de 608.937.298,04 lei, iar valoarea restituirilor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule a fost de 360.669.691,82 lei. Începând cu 15 martie 2013, Guvernul României a înlocuit taxa pe poluare pentru autovehicule cu timbrul de mediu care a fost aprobat prin O.U.G. nr. 9/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 119/2013„, a informat AFM.

Calculele arată că, din suma de 1,34 miliarde lei, statul a înapoiat celor care deţin decizii judecătoreşti aproape 931 milioane lei, ceea ce constituie 69,4% din sumele încasate.

Plăţile efectuate de AFM constituie foarte puţin faţă de sumele pe care statul român le are de rambursat celor care şi-au înmatriculat maşinile şi au solicitat în instanţă restituirea banilor reţinuţi ilegal.

Categorii: Transporturi
Comentariile sunt închise pentru Statul pe pierdere cu taxele auto

Comments are closed.


Arhiva