Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

ANAF a adus informaţii suplimentare cu privire la TVA split

Autor: Diana Jitaru
ianuarie10

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative:
Legea nr. 275 din 27 decembrie 2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA (Monitorul Oficial nr. 1036 din 28 decembrie 2017).

Care sunt noutăţiile?

-Vor avea obligatia de utiliza mecanismul split TVA persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal si care se afla in cel putin in una din urmatoarele situatii:

a)La 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalti contribuabili, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;

b)Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile de la scadenta, in cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalti contribuabili;

c)Se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
– Persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 care nu sunt obligate sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA pot opta pentru aplicarea split TVA. Aceste persoane vor beneficia de o reducere cu 5 % a impozitului pe profit / pe veniturile microintreprinderii.

– Au fost stabilite anumite exceptii de la aplicarea mecanismului split TVA: situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor, plata in natura, plata prin compensare, preluarea creantelor prin finantare de catre instututii bancare.

– A fost marit de la 7 la 30 de zile termenul de virare in contul de TVA a sumelor aferente TVA incasate in numerar sau in conturile curente.

 Etichete: ,
Comentariile sunt închise pentru ANAF a adus informaţii suplimentare cu privire la TVA split

Comments are closed.


Arhiva