Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Cum se completează Declaraţia A4200?

Autor: Diana Jitaru
aprilie22

Declaratia A4200 reprezinta raportul lunar al activitatii firmelor care utilizeaza noile case de marcat cu jurnal electronic.

Potrivit articolului 36 din HG nr. 479/2003, Normele Metodologice date in aplicarea OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:

a) sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat, a orei si minutului emiterii acestuia;

b) decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii;

c) copie de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care a fost stabilit pretul cu amanuntul al produsului sau produselor inregistrate gresit in aparatul de marcat electronic fiscal;

d) nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata.

Astfel, atunci cand emiteti un bon fiscal cu sume eronate veti opera o corectie a inregistrarii contabile a operatiunii, pe baza documentatie intocmite conform celor de mai sus.

In ceea ce priveste Declaratia A4200 -aplicatie pt. validarea fisierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale, continand registrul rapoartelor Z si bonurilor fiscale pentru perioada de raportare curenta, anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018 , in cazul aparatelor de marcat electronice fiscale care transmit offline catre sistemul informatic datele prevazute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la normele metodologice, se exporta pe un mediu de stocare extern unul sau mai multe fisiere XML semnate cu certificatul digital al acestora, care contin datele aferente fiecarei zile fiscale incheiate conform sectiunilor II.1-II.7, precum si un fisier XML registru conform sectiunii II.12. In sectiunea II.1, la pozitia 5 este inscris “Suma incasata de la client” avand atributul “DA”.

Totodata, atributele care in dreptul coloanei „Camp obligatoriu“ nu au prevazuta mentiunea „DA“ se vor transmite numai in cazul in care informatia respectiva exista.

In consecinta, in Declaratia A4200 va aparea si acest bon fiscal de 200.000 lei, informatia/bonul neputand fi stearsa/sters din Declaratie. Corectia operata in evidentele contabile neputand fi evidentiata prin emiterea unui alt bon fiscal cu ajutorul casei de marcat (operatiune care nu este permisa), nu se evidentiaza nici in declaratia A4200 continand colectia de fisiere XML reprezentand fiecare o zi fiscala (indicativ A4203) si un fisierul XML rezumat al perioadei numit opis sau registru (indicativ A4200), create de aparatul de marcat electronic fiscal si validate prin aplicatia A4200 intr-un singur document reprezentat de declaratia A4200.

Comentariile sunt închise pentru Cum se completează Declaraţia A4200?

Comments are closed.


Arhiva