Impactul noilor modificări fiscale asupra microîntreprinderilor

microEfectele pozitive asupra microîntreprinderilor prin diminuarea impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile se susține într-un studiu referitor la impactul măsurilor fiscale luate de Guvern la finele săptămânii trecute asupra microîntreprinderilor. Se susține că prin modificarea Codului Fiscal are loc o redistribuire a veniturilor orientate posibil către stimularea consumului, care nu are efecte benefice pe termen scurt asupra companiilor româneşti, deoarece consumul se orientează preponderant către importuri.

Din cele aproximativ 651.000 de companii care au depus declaraţiile financiare pentru anul 2015, doar 493.674 sunt active (înregistrează venituri). Din acestea, 90% reprezintă microîntreprinderi care urmează să fie afectate de noile reglementări fiscale, acestea din urmă consolidând împreună aproximativ 1,2 milioane salariaţi şi 10% din veniturile tuturor companiilor din România.


În urma studiului de impact pentru microîntreprinderile cu venituri sub 100.000 euro, s-a observat că:
• Microîntreprinderile cu zero angajaţi vor înregistra acelaşi nivel de impozitare, având posibilitatea să plătească între cota de impozit de 3% asupra veniturilor sau impozitul de 16% asupra profitului. Având în vedere preferinţa pentru minimizarea impozitului total, microîntreprinderile care au înregistrat pierderi sau un profit brut mai mic de 18,75% vor opta pentru a plăti impozitul de 16% pe profit. Companiile care au înregistrat un profit brut mai mare de 18,75% vor opta pentru a plăti impozitul de 3% pe venit. În orice caz, nivelul mediu ponderat de impozitare a venitului pentru aceste companii pe parcursul anului 2017, având în vedere selecţia probabilă de mai sus, va fi de 1,82%;
• În mod identic, pentru microîntreprinderile care înregistrează 2 sau mai mulţi salariaţi, Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri nu aduce nicio schimbare, acestea având opţiunea să plătească între cota de impozit de 1% asupra veniturilor sau impozitul de 16% asupra profitului. În mod normal, microîntreprinderile care estimează că vor înregistra pierderi, sau un profit brut mai mic de 6,25%, vor opta pentru a plăti impozitul de 16% pe profit, în timp ce firmele care au înregistrat un profit brut mai mare de 6,25% vor opta pentru a plăti impozitul de 1% pe venit. Pentru aceste microîntreprinderi, nivelul mediu ponderat de impozitare a venitului pe parcursul anului 2017, având în vedere preferinţa de optimizare a impozitului total, va fi de 0,56%;
• În schimb, microîntreprinderile care înregistrează un singur angajat vor plăti taxe mai mici cu 62 milioane de lei pe parcursul anului 2017 comparativ cu anul anterior, în contextul în care acestea au de ales între a plăti cota de impozit de 1% asupra veniturilor (comparativ cu 2% pe vechiul cod) sau impozitul de 16% asupra profitului. Pentru aceste microîntreprinderi, nivelul mediu ponderat de impozitare a venitului pe parcursul anului 2017, având în vedere preferinţa de optimizare a impozitului total, va fi de 0,69%.
În urma studiului de impact pentru microîntreprinderile cu venituri între 100.000 şi 500.000 euro, se observă faptul că toate microîntreprinderile, indiferent de numărul de angajaţi, vor înregistra o optimizare fiscală pe parcursul anului 2017. Această optimizare se va înregistra deoarece aceste companii plăteau pe parcursul anului trecut impozitul de 16% aplicat profitului brut impozabil, în timp ce pentru anul 2017, conform noilor reglementări fiscale, vor avea opţiunea să plătească între impozitul pe profit şi impozitul pe venit (cota de 1% pentru microîntreprinderile care înregistrează cel puţin un salariat sau 3% pentru cele care nu au niciun salariat).

Astfel, conform calculelor realizate în urma studiului de impact, microîntreprinderile în această categorie vor înregistra o diminuare a taxelor plătite cu aproximativ 893 milioane de lei.


Publicat

în

de către