Începând cu 2014 anul fiscal poate fi diferit de anul calendaristic

an fiscal

Conform ultimilor modificări şi completări aduse Codului fiscal prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie 2013 a OUG 102 din 14 noiembrie 2013, începând cu anul 2014 contribuabilii care au optat, în conformitate cu legislaţia contabilă în vigoare, pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, pot opta ca anul fiscal să corespundă exerciţiului financiar. Să vedem împreună ce presupun aceste noutăţi legislative şi cum vor uşura munca în contabilitate.

 

Reglementări privind exerciţiul financiar

Excerciţiul financiar este reglementat prin Legea contabilităţii ca fiind perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic, durata acestuia fiind de 12 luni. Dar avem şi excepţii şi, anume, exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru:

  • sucursalele cu sediul în România, care aparţin unei persoane juridice cu sediul în străinătate;

  • filialele consolidate ale unei societăţi – mamă cu sediul în străinătate, precum şi pentru filialele filialelor,

dacă exerciţiul financiar diferă pentru persoana juridică sau pentru societatea mamă de care aparţin.

Această excepţie nu se aplică:

  • instituţiilor de credit

  • instituţiilor financiare nebancare

  • instituţiilor de plată

  • instituţiilor emitente de monedă electronică

  • entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare

  • societăţilor de asigurare, asigurare – reasigurare şi de reasigurare

  • entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

 

Tocmai pentru aceste sucursale şi filiale cu sediul în România s-a făcut această modificare a prevederilor legale referitoare la anul fiscal, având în vedere ca aceste entităţi erau împovărate prin faptul că aveau obligaţia de raportare financiară pe baza datelor aferente exerciţiului financiar, care diferea de anul calendaristic, şi obligaţia de plată şi declarare a impozitului pe profit pe baza veniturilor si cheltuielilor înregistrate în contabilitate în anul fiscal care până acum coincidea cu anul calendaristic. Având un an fiscal care coincide cu exerciţiul financiar vor avea ca bază de raportare, atât către societatea mamă, cât şi în Romania pentru situaţiile financiare şi calculul impozitului pe profit, aceeaşi perioadă de desfăşurare a activităţii.

 

Reguli pentru primul an fiscal modificat

Important de reţinut este că primul an fiscal modificat include şi perioada anterioară din anul calendaristic cuprinsă între 1 ianuarie şi ziua anterioară primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentând un singur an fiscal.

Contribuabilii au obligaţia de a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul anului fiscal modificat.

Pentru primul an fiscal modificat contribuabilii aplică şi următoarele reguli de declarare şi plată a impozitului pe profit:

a) contribuabilii care declară şi plătesc impozitul pe profit trimestrial şi pentru care anul fiscal modificat începe în a doua, respectiv în a treia lună a trimestrului calendaristic, prima lună, respectiv primele două luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrului calendaristic respectiv;

b) contribuabilii care declară şi plătesc impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, pentru anul fiscal modificat continuă efectuarea plăţilor anticipate la nivelul celor stabilite înainte de modificare; în cazul în care anul fiscal modificat începe în a doua, respectiv în a treia lună a trimestrului calendaristic, prima lună, respectiv primele două luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru pentru care contribuabilul are obligaţia declarării şi efectuării plăţilor anticipate, în sumă de 1/12 din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, pentru fiecare lună a trimestrului, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrului calendaristic respectiv.

Aceste reguli se aplică şi în cazul în care anul fiscal modificat începe în a doua, respectiv în a treia lună a trimestrului IV al anului calendaristic.

Atenţie! Contribuabilii  care optează pentru ca anul fiscal să corespundă cu exerciţiul financiar trebuie să comunice organului fiscal teritorial modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit, în termen de 30 de zile de la începutul anului fiscal modificat.

 

Termenul de declarare şi plată a impozitului pe profit

Contribuabilii care au optat pentru ca anul fiscal să coincidă cu exerciţiul financiar au obligaţia să depună o declaraţie anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat.

Astfel, singura reglementare face referire doar la declaraţia anuală de impozit pe profit, ceea ce presupune că declaraţiile trimestriale îşi păstrează termenele de declarare şi plată a impozitului, ceea ce ar putea genera dificultăţi în modul de calcul. Dar în speranţa că normele metodologice ne vor lămuri şi sub acest aspect, vă urez succes în aplicarea acestor noutăţi legislative.