Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Informaţii utile despre depunerea formularului C801 pentru casele de marcat!

Autor: Diana Jitaru
august21

ANAF a organizat pe 1 august o sesiune de asistenta online cu tema “Depunerea formularului C801”. Aceasta reprezinta cererea de atribuire a numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet/municipiul Bucuresti sau a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a ANAF.

Intrebare: Se poate depune online si primi raspunsul tot online?

Raspuns ANAF

C801 se depune on-line prin intermediul SPV. In acest scop, se procedeaza astfel:
– se completeaza cererea in format pdf inteligent – formularul C801;
– formularul trebuie validat dupa completare – daca sunt erori la completare, este generat un fisier cu erori; dupa corectarea erorilor, se reia procesul de validare;
– la cerere se anexeaza un fisier care trebuie sa contina copii ale documentelor care in mod normal s-ar fi depus la ghiseu (documentele sunt descrise in Ghidul cu privire la inregistrarea informatiilor privind aparatele de marcat electronice fiscale, precum si la emiterea certificatului de atribuire a numarului unic de identificare in etapa preoperationalizare
– C801 se semneaza cu certificat digital calificat si se transmite prin intermediul contului de SPV al utilizatorului.

Intrebare: Ce trebuie sa faca un utilizator casa de marcat electronica din 2014 , care a depus la timpul respectiv la ANAF documentele necesare instalarii?

Raspuns ANAF

Conform cadrului legislativ in vigoare, operatorii economici au obligatia de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale (definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) cu respectarea urmatoarelor termene:
– 01.06.2018 – operatorii economici – contribuabili mari si mijlocii;
– 01.08.2018 – operatorii economici – contribuabili mici.

Casa de marcat electronica din 2014 corespunde aparatelor de marcat definite la art. 3 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In consecinta, trebuie sa va informati daca dispozitivul de care dispuneti poate fi adaptat pentru a corespunde prevederilor art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta, cu respectarea tuturor prevederilor legale, sau achizitionati un aparate de marcat electronic fiscal model nou.
In oricare dintre cele doua variante, trebuie sa respectati dispozitiile privind citirea si pastrarea memoriei fiscale si a dispozitivului de memorare a jurnalului electronic, dupa caz, (in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28/1999 si H.G. nr. 479/2003).
Intrebare: Daca administratorul societatii nu are certificat digital,contabilul ce detine semnatura pt societate poate depune si semna C801? Si daca sunt inregistrata in SPV ca persoana fizica, eu fiind administrator societate, pot depune aceasta declaratia sau trebuie sa detin si certificat digital?

Raspuns ANAF

In cazul expus nu se poate depune formularul C801 prin Spatiul Privat Virtual.

Categorii: Fiscalitate
Comentariile sunt închise pentru Informaţii utile despre depunerea formularului C801 pentru casele de marcat!

Comments are closed.


Arhiva