Modelul declaraţiei de patrimoniu şi de venituri pentru persoanele fizice

fiscEşti persoană fizică şi nu ţi-ai declarat toate veniturile la stat, ai grijă ! Organele fiscale au dreptul de a efectua verificări ale situaţiei fiscale personale, începând cu anul fiscal 2011, şi anume pot verifica situaţia drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială,  a fluxurilor de trezorerie şi a altor  elemente de natură să determine starea de fapt fiscală reală.

Dacă există diferenţe mai mari de 10% dar nu mai puţin de 50.000 lei, între veniturile declarate de persoana fizică sau de plătitorul de venit şi situaţia fiscală personală, organul fiscal poate solicita prezentarea de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situaţia sa fiscală.

Persoana supusă verificării, la solicitarea organului fiscal, are obligaţia de a depune o declaraţie de patrimoniu şi venituri. În situaţia în care solicitarea are loc odată cu comunicarea avizului de verificare, declaraţia se depune în termen de 60 zile, iar în situaţia în care solicitarea are loc pe perioada verificării, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data comunicării, conform precederilor din Codul de procedură fiscală.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 578 din 11 septembrie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 1504 din 04 septembrie 2013 al Ministerului Finanțelor Publice privind stabilirea modelului declaraţiei de patrimoniu şi de venituri, precum şi a elementelor de patrimoniu şi de venituri ce trebuie declarate de persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale.

Elementele de patrimoniu care se declară de către persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale sunt următoarele:

a) bunuri imobile: terenuri (intravilan, arabil, păşune, fâneaţă, vie, livadă, pădure, teren cu apă), clădiri (apartament, casă de locuit, casă de vacanţă, spaţii comerciale sau de producţie), alte bunuri imobile;

b) bunuri mobile:

  • mijloace de transport (terestre/navale/aeriene) înmatriculate/înregistrate atât în ţară cât şi în străinătate, potrivit legii;

  • bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, antichităţi, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare de achiziţie însumată depăşeşte 15.000 lei;

  • animale, inclusiv animale de rasă sau care participă la competiţii/curse, a căror valoare însumată depăşeşte 15.000 lei;

Se declară bunurile imobile şi mobile deţinute atât în ţară cât şi în străinătate la data de 1 ianuarie a primului an fiscal din perioada verificată şi cele dobândite sau înstrăinate în timpul perioadei verificate.

c) active financiare existente la data de 1 ianuarie a primului an fiscal din perioada verificată şi cele deţinute la data de 31 decembrie a ultimului an fiscal din perioada verificată:

  • conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire;

  • plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate: hârtii de valoare deţinute, acţiuni sau părţi sociale în societăţi comerciale, împrumuturi acordate în nume personal;

d) alte bunuri, titluri şi/sau deţineri a căror valoare individuală depăşeşte 10.000 lei cum ar fi: drepturile de autor, patentele, mărcile, alte drepturi intelectuale, redevenţele, existente la data de 1 ianuarie a primului an fiscal din perioada verificată şi cele dobândite sau întrăinate în perioada verificată ;

e) poliţe de asigurare, cu excepţia asigurărilor de răspundere civilă auto, contractate în ţară şi în străinătate, existente la data de 1 ianuarie a primului an fiscal din perioada verificată şi cele deţinute la data de 31 decembrie a ultimului an fiscal din perioada verificată;

f) cheltuieli efectuate atât în ţară cât şi în străinătate în perioada verificată:

  • cheltuieli personale;

  • cheltuieli cu persoanele aflate în întreţinere;

g) datorii către creditori din ţară şi din străinătate existente la data de 1 ianuarie a primului an fiscal din perioada verificată şi cele angajate sau restituite în perioada verificată.

 Elementele de venituri care se declară de către persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale sunt următoarele:

a) venituri realizate pentru care se aplică regimul de reţinere la sursă a impozitului;

b) venituri realizate care nu sunt impozabile;

c) venituri scutite de impozit, potrivit legii.

Elementele de venituri se declară pe fiecare categorie şi sursă de venit, indiferent dacă sunt obţinute în ţară sau în străinătate. Se declară veniturile brute obţinute în perioada verificată.

Atenţie! Nedepunerea acestei declaraţii în termenul legal constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Îmi rezerv dreptul de a pune la îndoială corectitudinea datelor înscrise de persoana fizică verificată în această declaraţie, tocmai pentru faptul că, dacă presupunem că nu s-au păstrat documentele justificative clar nu ai cum să-ţi aminteşti toate datele şi sumele care trebuie declarate. Dar dacă vrem să nu plătim amendă trebuie să declarăm.


Publicat

în

, ,

de către