Prevederi legale noi privind scutirea de impozit pe venit pentru salariații compartimentului informatică

Ordinul 835 din 16 iulie 2015 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator publicat în Monitorul Oficial nr. 573 din 30 iulie 2015 aduce modificări importante a prevederilor legale referitoare la impozitarea veniturilor din salarii obținute de  persoanele angajate în cadrul compartimentelor de informatică.

Astfel, începând cu data de 30 iulie 2015 angajaţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

              a) sunt angajaţi pe post de analist, programator, proiectant de sistem informatic, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer software, manager de proiect informatic

              b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

              c) au diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată.

Atentie! A fost exclusă condiția potrivit căreia angajatul trebuie să aibă pe diplomă o anumită specializare. Important este doar să presteze una din activitățile prezentate la litera a).  

               d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.   

Angajatorul are obligaţia să întocmească state de plată separat pentru angajaţii care beneficiază de scutire de impozit pe venit şi dosare cu documentele justificative care trebuie să cuprindă:

        a) actul constitutiv, în cazul societăţilor comerciale;

        b) organigrama angajatorului;

        c) fişa postului;

        d) copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învăţământul universitar de lungă durată, însoţită de copia legalizată de pe foaia matricolă, respectiv copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, însoţită de copia legalizată a suplimentului la diplomă;

       e) copia legalizată a contractului individual de muncă;

Atenție! Până la data 30 iulie 2015 se accepta la dosar contractul individual de muncă. De la această dată trebuie legalizat și acest document și doar copia legalizată se anexează la dosar.

       f) statul de plată întocmit separat pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit;

       g) comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care să ateste procesul de creare de programe pentru calculator;

       h) balanţa analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.   

Dosarele cu documentele justificative se păstrează la sediul angajatorului.

Noutatea legislativă constă în faptul că s-a renunțat la mult controversata  listă cu specializările care se luau în considerare la angajarea pe un post pentru care se beneficiază de scutire la plata impozitului pe venit conform art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare și s-a introdus obligativitatea anexării la dosarul cu documente justificative a copiei legalizate după contractul individual de muncă.