Suspendare după suspendare, în final abrogare, a dispoziţiilor legale privind certificarea obligatorie a declaraţiilor fiscale anuale

 Anul im2014 a adus contribuabililor persoane juridice o veste foarte bună, odată cu publicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8 din 26 februarie 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 151 din 28 februarie 2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal – bugetare.
Această Ordonanţă, conform art. III pct.7,  a abrogat, începând cu data de 28 februarie 2014, alin. 5) de la art. 83 din Codul de procedură fiscală, potrivit căruia declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice trebuiau certificate de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care era obligatorie auditarea.

Ceea ce a adus nou această Ordonanţă este introducerea unui nou articol, şi anume 83*1 “Certificarea declaraţiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”. Potrivit acestui articol contribuabilii pot opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de către un consultant fiscal, urmând ca prin ordin al ministrului finanţelor publice să se aprobe şi procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal.

Dar ceea ce mi se pare extrem de interesant este parcursul acestei noutăţi legislative. Astfel, această prevedere a fost introdusă în legislaţie odată cu publicarea  în Monitorul Oficial a OG 47 din 28 august 2007 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care la Art. I pct.  8 introducea mult contestatul alin. 5) de la art. 83  din Codul de Procedură Fiscală, conform căruia  “declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.”

Potrivit art. II alin. (2) din aceeaşi Ordonanţă dispoziţiile art. I pct. 8 aveau să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2008, pentru declaraţiile anuale aferente anului 2007.

Ceea ce s-a întâmplat până la data publicării acestei reglementari ne putem da seama chiar de pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali, de unde reiese clar numărul mare al candidaţilor care s-au prezentat la examen pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal. Doar aproximativ 33% din totalul celor înscrişi au fost admişi, un număr suficient probabil pentru a putea fi publicată această prevedere legală.

Conform art. II alin. 2 din OUG nr. 19/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, aplicarea prevederilor art. 83 alin. (5) din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la 1 ianuarie 2010. Practic prevederea a fost în vigoare iniţial doar în perioada 01 ianuarie 2008 – 03 martie 2008, dată la care a intrat în vigoare OUG 19/2008.

Măsura de certificare de către un consultant fiscal a declaraţiilor anuale de impozit pe profit este suspendată din nou, odată cu publicarea OUG 35/2011 din 30 martie 2011 potrivit căreia: “Aplicarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la 1 ianuarie 2013.” Până la a doua suspendare avem din nou o perioadă de aplicare şi anume 01 ianuarie 2010-11 aprilie 2011, perioadă în care în mod cert declaraţiile au fost înregistrate de organele fiscale fără a avea certificarea unui consultant fiscal.

Ultima suspendare a fost instituită prin publicarea Legii nr. 162 din 04 octombrie 2012 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, conform  art. II: “Aplicarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la 1 ianuarie 2014.”

01 ianuarie 2014 – 28 februarie 2014 este a treia şi ultima perioadă în care această prevedere legală produce efecte, şi după cum vă spuneam la început, de la data de 28 februarie 2014 firmele nu mai sunt obligate să îşi certifice declaraţiile privind impozitul pe profit.

Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre profesioniştii contabili să dea un răspuns la întrebări de genul:

– De ce a fost necesară instituirea aceastei prevederi, amânarea de trei ori şi în cele din urmă abrogarea ei?

– De ce a fost necesară atragerea unui număr atât de mare de profesionişti contabili la examenele organizate de Camera Consultanţilor Fiscali?

– De ce sunt aşa de mulţi consultanţi fiscali cărora li se retrage calitatea de membru al CCF?

Un lucru este sigur: dacă te-ai prezentat măcar o dată la concurs, în mod sigur ţi-ai îmbogăţit cunoştinţele de fiscalitate.

Dar, având în vedere că se apropie termenul pentru depunerea declaraţiei de impozit pe profit, respectiv 25 martie 2014, vă urez declarare uşoară.