Cea mai mare reuşită a României în 2013

inflatieDatorită unei producţii agricole extrem de bune şi a reducerii TVA la produsele de panificaţie, începând cu luna septembrie (de la 24% la 9%), inflaţia în România a atins cifra de 1,55% în decembrie 2013, adică a realizat obiectivul monetar principal propus de BNR (de 1,5 – 3,5 %), reprezentând valoarea minimă din ultimii 24 de ani. Astfel România a reuşit să se încadreze în rândul ţărilor occidentale cu limita uzuală a inflaţiei de 2 %, cu toate că indicatorul PIB per capita este la 22% (7.000 euro) în comparaţie cu Franţa, Germania sau Olanda (32.000 euro), iar nivelul de salarizare este de 7 – 10 ori mai mic.

În lista ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cu o inflaţie foarte scăzută şi-au câştigat locul:

  1. Ungaria – 0,4% (faţă de o ţintă a băncii centrale de 3%);
  2. Polonia – 0,7% în decembrie (cu o ţintă a băncii centrale de 2,5% ± 1pp);
  3. Cehia – 1,4% la finele anului trecut (la o ţintă a băncii centrale de 2% ± 1pp).

O scădere semnificativă a inflaţiei, s-a atestat în perioada lunilor de toamnă ale anului 2013 – sub 2 %, în comparaţie cu 5 – 6 % din prima jumătate a aceluiaşi an. Acest factor a contribuit la relaxarea politicii monetare prin reducerea dobânzii – cheie cu 1,25 puncte procentuale şi diminuarea graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii în scopul scăderea dobânzilor la credite şi relansarea creditării, cu impact favorabil asupra economiei.

Pentru anul 2014, analiştii prognozează o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului şi apoi o creştere pe fondul scumpirii alimentelor, liberalizării preţurilor la energie şi gaze, cât şi creşterii accizelor pentru combustibil, cu o ţintă de inflaţie a BNR de 2,5% ± 1pp.


Publicat

în

,

de către