Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Marii retaileri încalcă Legea privind comercializarea produselor alimentare

Autor: Liudmila Aga
octombrie4

Supermarket trolley filled with vegetables in aisle
În urma deschiderii Liniei Verzi, prin care furnizorii pot sesiza Federaţia Naţională Pro Agro asupra tuturor abuzurilor din supermarkete, s-au depistat două plângeri principale: neaplicarea facturării la şapte zile şi menţinerea în relaţiile producător-retailer a unor taxe şi comisioane ascunse. Ambele acţiuni încalcă Legea nr. 150/2016 care modifică Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

În situaţia creată, conducerea Federaţiei Naţionale Pro Agro a decis să îl sesiseze pe premierul Dacian Cioloş şi pe ministrul Finanţelor, Anca Paliu Dragu, pentru a lua măsuri şi a pune în aplicare o lege votată de Parlament şi promulgată de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Marile magazine nu respectă niciuna dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligaţia de a efectua recepţia produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităţilor al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întarzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată.

În aceste condiţii este necesar să dispuneţi începerea controalelor şi sancţionarea celor care nu respectă condiţiile legii. Considerăm că unica soluţie este anularea tuturor înţelegerilor comerciale care nu respectă întocmai modificările legislative. Prin acest sistem de reduceri impuse în mod unilateral se ajunge la situaţia în care multe categorii de produs se vând sub costul de producţie. Anularea convenţiilor semnate se impune având în vedere că acestea au fost asumate sub presiunea stocurilor de marfă perisabile dar şi ca urmare a faptului că marile magazine au blocat plăţile restante până la acceptarea noilor condiţii.

Vă solicităm să acţionaţi în consecinţă şi în spiritul legii, deoarece situaţia de faţă conduce invariabil la falimentul multor producători români„, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro către premier şi ministrul Finanţelor.

 Etichete: , ,
Comentariile sunt închise pentru Marii retaileri încalcă Legea privind comercializarea produselor alimentare

Comments are closed.


Arhiva