Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Noul Cod Fiscal: Reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților

Autor: Marcela Popovici
octombrie6

txNoul Cod Fiscal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688/2015, vine cu o serie de modificări referitoare la reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților.

Astfel, ajustările efectuate de autoritățile fiscale în ceea ce privește: operațiunile care nu au scop economic, reîncadrarea unei tranzacții pentru a reflecta conținutul economic al acesteia, tranzacțiile transfrontaliere artificiale, tranzacțiile între persoanele afiliate care nu sunt efectuate cu respectarea principiului valorii de piață, se aplică în scopul stabilirii impozitelor directe.

În domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) și al accizelor, autoritățile fiscale trebuie să țină cont de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Totodată, sunt incluse în categoria contribuabililor obligați la plata impozitului pe profit: persoanele juridice străine care au locul conducerii efective în România. Contribuabilii care optează pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, comunică autorităților fiscale opțiunea pentru anul fiscal modificat în termen de 15 zile de la data începerii anului fiscal modificat, sau de la data înregistrării acestora.

Comentariile sunt închise pentru Noul Cod Fiscal: Reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților

Comments are closed.


Arhiva