Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Ordonanța privind recuperarea taxei auto a fost publicată

Autor: Nina Croitoru
septembrie2

taxa-auto-plasma

Ordonanța privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme a fost publicată în Monitorul Oficial, banii urmând să fie achitați, în rate, în termen de cinci ani.

Conform actului normativ, persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acțiune în instanță.

Restituirea taxei speciale pentru autoturisme se va face pe parcusul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acesteia, iar „plata tranșelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent”. Sumele vor fi restituite de către „organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma în contul indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire”.

În termen de 45 de zile de la publicarea Ordonanței de Guvern în Monitorul Oficial, va fi aprobată şi procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Un alt aspect reglementat de actul normativ are în vedere stimularea achiziţionării de vehicule noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. În acest scop, se majorează de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul pur electric.

Categorii: Transporturi, TVA
Comentariile sunt închise pentru Ordonanța privind recuperarea taxei auto a fost publicată

Comments are closed.


Arhiva