Sistemul TVA la încasare ar putea fi eliminat

descărcare (1)Sistemul de taxă pe valoarea adăugată (TVA) la încasare care se aplică în prezent pentru firmele cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro ar putea fi eliminat, din cauza faptului că a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), a afirmat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM.

Totodată, în primavara acestui an, Grapini apăra decizia de introducere a TVA la încasare pentru IMM şi afirma că nu există niciun risc din perspectiva legislaţiei europene.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu a afirmat că TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, întrucât încalcă prevederile legislaţiei europene, iar România riscă declanşarea procedurii de infringement.

Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanţă care prevede eliminarea obligativităţii şi a termenului de 90 de zile.

Ideea privind transformarea sistemului TVA la încasare într-unul opţional nu este nouă şi a fost vehiculată încă din luna aprilie a acestui an.

Sistemul TVA la încasare a fost introdus în Codul fiscal la 1 ianuarie 2013, prin OG nr. 15/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 621/2012. Acest sistem presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul încasării contravalorii livrărilor/prestărilor efectuate sau în cazul facturilor neîncasate, în cea de-a 90 a zi calendaristică de la data emiterii facturilor.

Începând de la 1 ianuarie 2013, noul sistem de plată a TVA este aplicat de două categorii de contribuabili, şi anume:

  • Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei.
  • Persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului 2013.

Publicat

în

de către

Etichete: