Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Un proiect prevede ca ANAF să ceară incuviinţarea instanţei înainte de executarea silită

Autor: Diana Jitaru
iunie27

Un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala propune ca autoritatile sa ceara incuviintarea instantei competente inainte de executarea silita sau popririle pe conturi ale persoanelor fizice si juridice.

In prezent, executarea silita a datoriilor fiscale nu necesita aprobarea unui judecator. Autorii proiectului isi doresc sa nu se mai ajunga la pedepsire pe nedrept, din pure greseli administrative, a intreprinzatorilor si contribuabililor onesti.

Executarile silite, si in special popririle infiintate de ANAF, in mod strict administrativ si fara incuviintarea instantelor, au condus in practica la abuzuri care au sabotat firmele romanesti. Chiar daca popririle pot veni indiferent de marimea firmei, ele le-au afectat in mod disproportionat pe cele mici, deoarece aceste firme pot face apel mai greu la avocati si la surse alternative de finantare. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-si folosi sumele existente in conturile bancare. Acele sume, insa, ar putea fi folosite in vederea formularii unei contestatii impotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Romanii sunt astfel descurajati sau chiar impiedicati de a-si exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale“, se specifica in expunerea de motive a proiectului.

Comentariile sunt închise pentru Un proiect prevede ca ANAF să ceară incuviinţarea instanţei înainte de executarea silită

Comments are closed.


Arhiva