Modalitatea de impozitare a veniturilor din agricultură

Firmele-aflPrin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 au fost aduse modificări în ceea ce priveşte impozitul pe venit datorat pentru veniturile obţinute din activităţi agricole, aplicabile de la 1 februarie 2013.
Astfel, din categoria veniturilor care se impozitează fac parte veniturile din activităţile agricole, silvicultură şi piscicultură. Asupra acestor venituri se va aplica cota de impozit de 16%.
Veniturile agricole sunt cele obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din:
– cultivarea produselor agricole vegetale;
– exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea;
– creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Modalitatea de impozitare se va prevedea prin cota de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine.
Veniturile obţinute din valorificarea produselor în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii acestei categorii.
Noile prevederi introduse prin OG nr. 8/2013 mai includ:
– veniturile din agricultură, neimpozabile până la data de 1 februarie 2012, devin impozabile începând cu această dată;
– este eliminată impozitarea prin reţinerea a 2% asupra valorii produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.
Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se determină de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.


Publicat

în

,

de către