Modificări la normele de aplicare a Codului fiscal

fisc
Potrivit ultimelor noutăţi legislative din domeniul fiscal, în şedinţa din 20 mai a Guvernului a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004.

Prin actul normativ adoptat se abrogă prevederile referitoare la procedura de restituire pentru impozitele reţinute în plus de către plătitorii de venituri din România persoanelor nerezidente în condiţiile în care procedura generală de restituire a impozitelor reţinute în plus se regăseşte în Codul de procedură fiscală.

Tot prin act se stabileşte pentru antrepozitele fiscale de depozitare autorizate în exclusivitate pentru aprovizionarea aeronavelor şi, respectiv, a navelor şi ambarcaţiunilor, cu produse energetice destinate utilizării drept combustibil să realizeze un volum mediu trimestrial al ieşirilor de produse accizabile mai mare de 30 tone, pentru a nu aduce prejudicii asupra funcţionării acestor operatori economici şi a beneficiarilor scutirilor.

Modificările normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal vizează şi eliminarea formulei naţionale de denaturare completă a alcoolului etilic, respectiv benzoat de denatoniu, metiletilcetonă şi albastru de metilen şi utilizarea la denaturarea completă doar a celei europene. Astfel se respectă prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 162/2013 al Comisiei din 21 februarie 2013 de modificare a anexei la Regulamentul (CE) nr. 3199/93 privind recunoaşterea reciprocă a procedurilor pentru denaturarea completă a alcoolului în scopul scutirii de la plata accizelor.

Normele metodologice în domeniul impozitului pe construcţii vizează clarificarea modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcţii, luând în considerare situaţiile de stabilire a impozitului pe clădiri, potrivit Titlului IX – „Impozite şi taxe locale” din Codul fiscal, şi anume:

  • construcţiile existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, nu includ „imobilizări corporale în curs de execuţie” evidenţiate potrivit reglementărilor contabile aplicabile; 
  • din valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la art. 250 din Codul fiscal, clădiri care sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri;
  • valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior include şi valoarea construcţiilor evidenţiate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, în conturi de stocuri pentru care nu se datorează impozit pe clădiri; 
  • din valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX, fără a lua în considerare valoarea impozabilă care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe clădiri;
  • valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă este cea definită la pct. 54 alin. (1)–(12) din Normele metodologice date în aplicarea art. 253 din Codul fiscal.

Publicat

în

de către