2013 vine cu majorarea pragului de achiziţii publice directe

În şedinţa de marţi a Guvernului urmează să fie discutat dacă va fi majorat pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără să fie obligate să iniţieze licitaţii publice, începând cu 1 ianuarie 2013. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu precizează că Proiectul de act normativ are în vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, însă decizia finală va fi din partea Guvernului.
Pe de altă parte Comisia Europeană a reclamat numeroase nereguli şi chiar fraude în sistemul de achiziţii publice în cazul programelor finanţate din fonduri europene.
Preşedintele ANRMAP a motivat necesitatea ridicării pragului prin aceea că valoarea achiziţilor directe este mică în raport cu suma totală a achiziţiilor publice şi că de multe ori o procedură de achiziţie publică generează cheltuieli mai mari din partea autorităţii contracte decât atunci când aceasta realizează o achiziţie directă.
Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achiziţie publică situate între 1 euro şi 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezintă 0,97% din suma achziţiilor publice.
Conform modificărilor propuse sistemului de achiziţii publice orice achiziţie directă mai mare de 5.000 euro va trebui notificată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), sub rezerva unei amenzi de 2.000 lei pentru autoritatea contractantă, pentru cele de peste pragul de 30.000 euro, autoritatea contractantă poate aplica procedura de cerere de oferte în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 130.000 euro pentru contractul de furnizare şi cel de servicii şi de 5 milioane euro pentru contractul de lucrări.
Proiectul de act normativ include şi contractele de publicitate media, contractele de lucrări şi servicii care presupun prestaţii intelectuale, contractul de concesiune de lucrări publice.
Modificările se referă şi la alegerea preşedintelui Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) care ales pe trei ani va putea exercita cel mult două mandate dar nu consecutive, în condiţiile menţinerii actualei modalităţi de alegere a acestuia.


Publicat

în

de către