Aprobarea sumei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015 de la Societatea Oltenia S.A. – Proiect

lcPrin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.36/2013, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 251 din data de 30 aprilie 2013, s-a aprobat aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013  reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.

În conformitate cu prevederile art.1, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.36/2013 persoanele disponibilizate de la operatorii economici cu capital majoritar de stat beneficiază de un venit de completare. Art.2 prevede că, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se vor aloca pentru plata venitului lunar de completare în beneficiul persoanelor disponibilizate de la operatorii economici prevăzuţi mai sus, care pot efectua concedieri colective în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat potrivit legii.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 478/10.07.2013 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 – 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr.434 din 17.07.2013.

În conformitate cu prevederile art.1, alin.(1) din Ordonanţa  de urgenţă a Guvernului nr.36/2013, măsurile de protecţie socială se acordă în baza unui plan de disponibilizare întocmit in condiţiile legii.

Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. este o societate pe acţiuni care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu reglementările legale române şi cu statutul societăţii, are sediul social în judeţul Gorj, Municipiul Târgu Jiu, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 5 şi numărul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului J18/311/2012.

Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a fost înfiinţată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1024/2011 privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin fuziunea prin contopire a Societăţii Complexul Energetic Rovinari S.A., Societăţii Complexul Energetic Turceni S.A., Societăţii Complexul Energetic Craiova S.A. şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia S.A.

Domeniul principal de activitate al acestei societăţi este producţia de energie electrică şi termică, transportul şi distribuţia energiei termice.

Capitalul social al Complexului Energetic Oltenia S.A.. este în valoare de 1.270.318.090 lei, divizat în 127.031.809 acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

La data elaborării Planului de disponibilizare, respectiv 28.02.2015, Complexul Energetic Oltenia avea un număr de 18.424 salariaţi.

Prin Planul de disponibilizare ca urmare a restructurării, reorganizării şi eficientizării Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. se propune disponibilizarea a 2.133 de salariaţi. Motivul care a condus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activităţii acestei societăţi ţinând cont de actuala conjunctură economico-financiară a societăţii. Astfel, s-au evidenţiat o serie de factori care au influenţat rezultatele societăţii în perioada 2012 – 2014, dintre care se evidenţiază:

  • Scăderea consumului brut de energie electrică sub impactul crizei economice şi al contractării sectorului industrial. Consumul de energie electrică în anul 2014 a fost de 49,25 TWh, cu aproximativ 6% mai mic decât în anul 2012;
  • Reducerea preţurilor medii de vânzare a energiei electrice la producător pe principalele componente ale pieţei angro de energie, astfel:
    • Pe Piaţa pentru Ziua Următoare – cu 70 lei în anul 2014 faţă de anul 2012, respectiv 31%;
    • Pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale – cu 54 lei în anul 2014 faţă de anul 2012, respectiv 23%;
  • Creşterea preţului certificatelor de CO2 de la 4,65 EUR/EUA în data de 07.01.2012 la 7,14 EUR/EUA în data de 30.12.2014;
  • Implementarea instalaţiilor pentru conformare la condiţiile de mediu, fapt ce a condus la o creştere a costului de producţie, afectând competitivitatea;
  • Excedentul de personal, comparativ cu baza de producţie  utilă, atât în activitatea energetică, cât şi în activitatea de minerit. Astfel, la nivelul anului 2014, ponderea cheltuielilor de exploatare reprezintă cca.27% în totalul cheltuielilor de exploatare, cca 52% în costul tonei de cărbune şi cca.15% în costul MWh.

Întrucât nu există premise, în perioada următoare, pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţină actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activităţii, Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un amplu program de restructurare şi reorganizare, care presupune:

  • menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente;
  • redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor menţinute în funcţiune.

În proiectul de buget de venituri şi cheltuieli sunt prevăzute cheltuielile cu plăţile compensatorii, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă.

Influenţa asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare, aferent salariaţilor propuşi pentru disponibilizare, este de aproximativ 48.162 mii lei, din care 12.600 mii lei în anul 2015. Disponibilizarea celor 2.133 de salariaţi se va realiza într-o singura etapă.

Prin prezentul act normativ se aprobă suma din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare. Măsura luată, de disponibilizare de personal, va conduce la eficientizarea activităţii Complexului Energetic Oltenia, la echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi la îmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari ai societăţii.


Publicat

în

de către