Noi modificări a normelor de implementare a Programului „Prima casă”

prima casa
Ministerul Finanţelor Publice a dat publicării proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea H.G. nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului „Prima casă”.

Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi cauzate în principal de lipsa garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativă, programul „Prima casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor. Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Până în prezent, de la lansarea programului, în anul 2009 au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei, din care, în anul 2015 până în prezent au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei. În cadrul Programului, rata de default este de 0,2%, până în prezent fiind executate 401 garanţii.

Propunerile de plafoane prevăzute în prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului, asigură continuarea programului Prima casă şi în anul 2016.

În stabilirea plafonului de garanţii care pot fi emise în cadrul Programului Prima casă s-a avut în vedere creşterea venitului disponibil al populaţiei, în condiţiile măsurilor de relaxare fiscală şi de creşteri salariale adoptate, precum şi a perspectivelor de creştere economică, toţi aceşti factori favorizând relansarea creditării în economia românească.

Astfel, prin prezenta hotărâre se propune alocarea pentru anul 2016 a unui plafon de garantare în valoare de 1.500 de milioane de lei, care va permite derularea în continuare a programului care este compus din:

  • Plafonul suplimentar de garanţii în suma de 1.300 de milioane de lei care pot fi emise potrivit art.1 alin (3) din OUG nr.60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Plafonul de 200 de milioane de lei rezultat din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor la scadenţă şi/sau anticipate, ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe, precum şi ca urmare a ultimelor modificări aduse legislaţiei Programului Prima casă. Acest plafon va fi utilizat cu prioritate de către fiecare finanţator pentru acordarea de garanţii beneficiarilor programului în anul 2016. FNGCIMM este autorizat sa ajusteze pro rata limita maximă de garanţii provenită din sumele eliberate la 31.12.2015, în vederea emiterii de garanţii cu încadrarea în limita maximă de 200 de milioane de lei.

De asemenea, deoarece unii finanţatori, care au participat la începuturile programului, nu au dorit în anul 2011 împărţirea proporţională a riscurilor dar, ulterior, în anul 2015, ca urmare a modificării politicilor lor interne au solicitat reintrarea în program şi au optat pentru reutilizarea plafonului, se propune prin acest proiect de Hotărâre a Guvernului că pot consuma plafonul reutilizat până la data limită de 31 decembrie 2016. După această dată, plafonul reutilizat în condiţiile legii, nu mai poate fi disponibil pentru acordarea de garanţii.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor şi având în vedere nivelul actual al condiţiilor de dobândă aferente creditelor ipotecare faţă de cele aferente momentului iniţial al stabilirii ratei dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul programului (în condiţiile în care există bănci care utilizează deja un nivel al ratei dobânzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobândă în sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se aplică tuturor solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul Programului „Prima casă”, aflată în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.


Publicat

în

,

de către