2013 – Salariile continuă să scadă

salarii

Sunt meserii pentru care salariile s-au dublat din 2008 și până acum. Cu toate astea, angajații care altădată se lăudau cu venituri mult peste medie au ajuns să câștige la limita supraviețuirii. Salariații a căror soartă profesională a depins exclusiv de sectoarele de activitate – atunci când s-au prăbușit acestea, s-au prăbușit și veniturile lor. În această categorie intră agenții de vânzări din domeniul auto și toți angajații din imobiliare: în cazul directorilor din real estate și construcții, scăderile au fost cele mai abrupte din economie, variind între 40% și 80%.
Urmează persoanele bine pregătite, obișnuite să lucreze pe proiect, mai rar cu contract nedeterminat de muncă și salariu fix, dar care depindeau, direct sau indirect, de industriile afectate de criză. Aici e vorba cu precădere de arhitecți și de managerii de proiect din construcții, specialiști care altădată își permiteau să refuze joburi din lipsă de timp sau de compatibilitate cu finanțatorul, iar acum se mulțumesc cu orice proiect apărut pe o piață tot mai adâncită în recesiune.
Potrivit mai multor păreri, 2013 va fi un an fără creșteri salariale, un an al stagnării. Iar acolo unde patronii se vor învoi și le vor da subordonaților un plus salarial, acesta nu va depăși, în general, rata previzionată a inflației, de 3,5%.