Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale

Autor: Conta Conect
martie21

imagesPotrivit unui Proiect de Hotărâre privind aprobarea Normelor Metodologice de calcul a contribuţiei de asigurare pentru Accidente de Muncă şi Boli Profesionale, elaborat de Ministerul Muncii, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (C) este rezultatul împărţirii la 100 a produsului dintre tariful de risc aferent clasei CAEN declarată de angajator (TR) și baza lunară de calcul corespunzătoare lunii anterioare perioadei de plată a contribuţiei (BC). [ C = (TR * BC) / 100]
Angajatorii care îşi modifică activitatea principală vor specifica aceste modificări în Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi vor plăti cota de contribuţie aferentă noii clase CAEN începând cu luna următoare schimbării activităţii principale.
Termenul de declarare şi plată a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, este prevăzut de art. 29619 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, şi de Ordonanţa nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală. În cazul în care plata contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, nu s-a efectuat până la termenul stabilit, cheltuielile privind prestaţiile şi serviciile acordate pentru cazul asigurat se recuperează conform prevederilor legale în vigoare.

Comentariile sunt închise pentru Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale

Comments are closed.


Arhiva