Contribuţia de asigurări de sănătate e obligatorie pentru toţi, cu sau fără venituri

parlamentarii-discuta-saptamana-viitoare-cu-fmi-si-bnr-despre-creditele-in-franci-elvetieni-293768Ministerul Finanţelor Publice precizează că CASS este şi rămâne obligatorie, indiferent dacă există sau nu venituri, invocând legea sănătăţii şi Codul fiscal, atât în vechea, cât şi în forma nouă.

„Dobândirea calității de asigurat nu este opțională și nici nu este condiționată de realizarea veniturilor”, afirmă Ministerul de Finanţe.

Astfel, trebuie să plătească contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, dar şi cetăţenii străini şi apatrizii care au cerut şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, iar persoanele care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile celor pentru care plata se suportă din alte surse, au obligaţia să se asigure şi să achite CASS.

De asemenea, legea sănătăţii presupune că persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate să achite CASS calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii. Prin urmare, CASS se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra salariului minim brut lunar pe ţară care este, acum de 1.050 lei şi va ajunge la 1.200 lei, de la 1 ianuarie 2016.


Publicat

în

,

de către

Etichete: