Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Coplata în sănătate ar putea fi reintrodusă!

Autor: Diana Jitaru
aprilie8

Ministerul Sanatatii a publicat la rubrica Transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de urgenta care propune modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Coplata in sanatate a mai fost introdusa in data de 1 aprilie 2013, prin HG nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014. In actul respectiv se prevedea ca spitalele incaseaza de la asigurati suma corespunzatoare coplatii pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, iar bolnavii trebuia sa achite o diferenta de bani si furnizorilor de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate care nu puteau incasa o alta plata.

Acum se doreste introducerea unui sistem de coplata la privat. Spre exemplu, pacientii vor plati mai putin pentru o operatie facuta la un spital privat. Persoana tratata intr-un spital privat va plati diferenta dintre costul acestui serviciu in sistemul de stat si cel perceput de operatorul privat.

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, asiguratii au dreptul sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile stabilite de contractul-cadru, care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Comentariile sunt închise pentru Coplata în sănătate ar putea fi reintrodusă!

Comments are closed.


Arhiva