Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Cum vor fi afectaţi angajaţii cu salarii mari de modificările fiscale care vor intra în vigoare de la 1 februarie?

Autor: Diana Jitaru
ianuarie30

anafGuvernul elimină de luna viitoare plafonul de 5 salarii medii folosit până acum la calculul acestor taxe. Astfel, salariaţii din IT, sectorul financiar-bancar şi industria auto pierd de la câteva sute de lei pe lună până la câteva mii. Sunt în pericol performanţa şi competitivitatea, avertizează investitorii revoltaţi de creşterea taxării.

Două miliarde de lei! Atât vrea guvernul să strângă în buget prin eliminarea plafoanelor de 5 salarii medii pentru contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate.

De luna viitoare vor pierde bani în principal angajaţii cu venituri mari, de peste 13.400 de lei brut, din sectorul privat, dar şi preşedintele ţării, şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor, premierul.

De exemplu, un salariat care câştigă 20.000 de lei va pierde în favoarea statului peste 500 de lei. Pe măsură ce salariile cresc, se majorează şi contribuţiile.

Vor avea venituri subţiate programatorii IT, inginerii specialişti, managerii de companii şi bănci.

Specialiştii în resurse umane estimează că numărul celor afectaţi este mai mare decât a estimat guvernul.

Patronatul industriei IT a avertizat că taxarea suplimentară pentru sănătate şi asigurări sociale pune în pericol performanţa şi competitivitatea unui sector.

Patronatul Investitorilor Autohtoni consideră că măsura reprezintă primul pas către trecerea la impozitarea progresivă.

Comentariile sunt închise pentru Cum vor fi afectaţi angajaţii cu salarii mari de modificările fiscale care vor intra în vigoare de la 1 februarie?

Comments are closed.


Arhiva