Modificări ale prevederilor legale referitoare la activitatea desfăşurată de zilieri

zilieri

Zilierul este persoana fizică, cetăţean român sau străin, care are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.

Începând cu luna noiembrie 2013, prin publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 277/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au adus o serie de modificări şi completări la prevederile legale.

Să vedem împreună care sunt aceste noutăţi legislative:

  1. Beneficiari

  • zilierii pot executa activitîţi cu caracter ocazional nu doar pentru persoane juridice, ci şi pentru  persoane fizice, persoane fizice autorizate şi întreprinzători persoane fizice titulari ai întreprinderilor individuale sau întreprinderilor familiale.

  1. Pentru minori

  • s-a stabilit o limită minimă şi maximă în ceea ce priveşte durata zilnică a desfăşurării activităţii- zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână;

  • s-a introdus prevederea potrivit căreia zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii;

  • s-a modificat limita minimă de vârstă de la care un minor poate presta activităţi cu caracter ocazional-minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală.

  1. Obligaţiile beneficiarului

  • Registrul de evidenţă a zilierilor se păstrează la sediul beneficiarului şi/sau la punctele de lucru– ceea ce presupune înfiinţarea unui registru şi la punctul sau punctele de lucru unde se utilizează zilieri;

  • plata remuneraţiei se poate realiza şi la sfârşitul perioadei activităţii, numai cu acordul scris al părţilor– până la modificarea legii plata obligatoriu trebuia făcută la sfârşitul fiecărei zile de lucru.

  1. Tranmiterea extrasului la Registrul de evidenţă zilieri la inspectoratul teritorial de muncă – se va putea face şi pe suport electronic. Modelul registrului electronic de evidenţă a zilierilor şi modalitatea de completare se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

  2. A fost eliminată prevederea potrivit cărei zilierul putea încheia, opţional, o asigurare de sănătate. In schimb, zilierul se poate asigura, opţional, la sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

  3. S-a introdus obligativitatea întocmirii fişei de instruire colectivă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 12 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă – fişă în care se consemnează instruirea şi informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, riscurile şi pericolele la care poate fi expus în exercitarea activităţii.

  4. Din lista domeniilor, în care se pot presta activităţi cu caracter ocazional, a fost eliminata activitatea de întreţinere şi curăţenie – ramânând doar activităţile din domeniile: agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură, exclusiv exploatări forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri.

Atenţie. Activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie şi întreţinere se prestează numai în domeniile de activitate prezentate mai sus. Mă gândesc aici că ar fi trebuit eliminat din listă şi domeniul referitor la manipulare mărfuri, având în vedere că s-au introdus precizări noi referitoare la această activitate.

  1. Răspundere contravenţională

Legiuitorul este mai îndulgent în ceea ce priveşte sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legale, şi anume:

  • în cazul în care nu se respectă durata activităţii ocazionale şi cuantumul remuneraţiei amenda este cuprinsă între 4.000 lei şi 10.000 lei

  • în cazul nerespectării obligaţiilor beneficiarului de a înfiinţa Registrul de evidenţă zilieri, de a-l completa şi prezenta organelor de control, de a face instruirea zilierilor înainte de începerea activităţii, de a asigura echipamente de lucru şi de protecţie care se impun, de a completa zilnic Registrul de evidenţă şi de a prezenta  în termen un extras la Registru la inspectoratul teritorial de muncă, precum şi neîntocmirea fişei de instruire colectivă se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.

Pentru ambele contravenţii, s-a introdus prevederea potrivit căreia se poate achita jumătate din minimul amenzii în situaţia în care amenda se achită pe loc sau în maxim 48 de ore. 

Iniţial în lege era prevăzut doar nivelul maxim al amenzii.

Consider util să vă reamintesc că neplata impozilui pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 20.000 lei şi interzicerea utilizării zilierilor pe toată durata de existenţă a beneficiarului.

Cuantumul impozitului este de 16% calculat la remuneraţia brută şi se virează în conformitate cu prevederile din Legea nr. 571/2003 din Monitorul Oficial nr. 927/2003, cu modificările şi completările ulterioare.