Noutăţi legislative! Unele categorii de persoane pot opta pentru acordarea gratuităţii la transport sau pentru decontarea carburantului!

Drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora sunt reglementate de Legea nr. 448/2020.

Potrivit ultimelor noutăţi legislative Legea nr. 145/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 648/2020, a modificat şi completat Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prin adaptare rezonabilă la locul de muncă înţelegem totalitatea modificărilor făcute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă al persoanei cu handicap; presupune modificarea şi/sau adaptarea programului de lucru în conformitate cu potenţialul funcţional al persoanei cu handicap, achiziţionarea de echipament asistiv, dispozitive şi tehnologii asistive şi alte măsuri asemenea.

Unitatea protejată autorizată este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căreia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezintă cel puţin 30% din numărul total al angajaţilor, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puţin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor, precum şi orice formă de organizare, potrivit legii, aleasă pentru desfăşurarea unei activităţi economice de către o persoană fizică deţinătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap.

O noutate introdusă constă în faptul că persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obţinerea documentelor medicale şi pentru evaluările medicale şi psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare complexă, în baza alocărilor din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Finanţarea activităţilor, evenimentelor, manifestărilor educative destinate copiilor şi tinerilor cu handicap integraţi în învăţământul de masă/învăţământul special integrat, organizate în învăţământul de masă/învăţământul special integrat, se va putea asigura inclusiv prin parteneriat public – privat.

Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II – a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic, până la modificare erau prevăzute 12 călătorii.

Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II – a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic, până la modificare erau prevăzute 6 călătorii.

Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului adaptat handicapului, conform legii, şi aflat în proprietatea acestora, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat; modalitatea de decontare şi indexare a limitelor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.


Publicat

în

de către