Pensiile private aduc stabilitatea pieţei financiare non-bancare

1

Vicepreşedintele ASF Ion Giurescu a declarat că credibilitatea sistemului de pensii private a început să fie afectată de unele probleme cu care se confruntă piaţa de capital şi a asigurărilor, o astfel de situaţie fiind îngrijorătoare.

Ceea ce ne îngrijorează este, că după unirea fostelor autorităţi de supraveghere din domeniul pensiilor private, pieţei de capital şi asigurărilor sub umbrela Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pensiile private încep să fie afectate în sensul unei credibilităţi mai scăzute, situaţie care care nu are nicio legătură cu evoluţia acestui sistem. Ne-am molipsit de la asigurări şi piaţa de capital, care se confruntă cu unele de probleme mai mici sau mai mari„, a afirmat Giurescu.

Tot el a mai adăugat că pensiile private reprezintă principalul mijloc de economisire la nivel naţional şi a estimat că, până la finele acestui an, aproximativ un milion de persoane vor avea în conturi individuale de pensii private sume peste media economisirilor în sistemul bancar.

Potrivit lui Giurescu, fondurile de pensii private au o vizibilitate scăzută în rândul populaţiei din cauza lipsei ştirilor negative.

Sistemul de pensii private facultatibe (Pilonul III) a fost lansat în mai 2007, iar cel al pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cu un an mai târziu. Activele celor două sisteme se situează în jurul cifrei de 4,3 miliarde de euro.


Publicat

în

de către