Stabilirea pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor şi al parchetelor

decizie-judecatorHotărârea Guvernului nr. 706/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670/2015.

Normele metodologice stabileşte modul de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

Conform actului normativ, beneficiază de pensie de serviciu:

– personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea (grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti, grefieri arhivari, grefieri registratori şi specialişti IT);
– personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi
– tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, care, la împlinirea vârstei de 60 de ani, beneficiază de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Totodată, beneficiază de pensie de serviciu și executorii judecătoreşti, pensionaţi anterior intrării în vigoare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
– sunt beneficiari ai unei categorii de pensii din sistemul public de pensii;
– au vârsta de 60 de ani şi
– o vechime în funcţia de executor judecătoresc de cel puţin 20 de ani.


Publicat

în

de către