Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Zilierii ar putea fi obligați prin lege să contribuie la pensii!

Autor: Diana Jitaru
aprilie12

Zilierii ar putea fi obligati prin lege sa contribuie la pensii (CAS), potrivit unui OUG depus recent. Momentan, aceasta categorie de angajati plateste doar impozit pe venit pentru banii pe care ii incaseaza pe activitate, iar CAS poate fi achitata optional.

1. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

” (1) Remuneratia primita de zilier pentru activitatea prestata este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale, conform prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Calculul, plata si declararea impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale datorate pentru activitatea prestata de zilier sunt in sarcina beneficiarului de lucrari.

(3) Pentru remuneratia platita zilierilor, beneficiarul de lucrari nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca prevazuta de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. ”

Calculul, plata si declararea obligatiilor ii revin angajatorului, insa banii se vor scadea din remuneratia zilierului. Acest lucru inseamna ca zilierul va lua mai putini bani in mana daca angajatorul nu va mari venitul astfel incat sa acopere contributia sociala. In acest an, indemnizatia bruta pe ora ajunge la suma de 12.4 lei. CAS are o cota de 25%, care se va aplica pe viitor remuneratiei brute a lucratorilor sezonieri.

Comentariile sunt închise pentru Zilierii ar putea fi obligați prin lege să contribuie la pensii!

Comments are closed.


Arhiva