Impozitul pe cifra de afaceri este o soluţie?

Prin introducerea impozitului pe cifra de afaceri nu vor mai exista, ca în prezent, plătitori de impozit pe veniturile întreprinderilor şi plătitori de impozit pe profit. Indiferent de statutul fiscal (contribuabil mic, mijlociu sau mare), indiferent de natura activităţii (producţie, retail, servicii etc), indiferent de mărimea marjei de adaos aplicată şi de profitabilitate, mai mică sau mai mare, specifice anumitor sectoare de activitate, impozitul pe cifra de afaceri face o unică diferenţiere – procentul progresiv aplicat, dictat doar de plafonul cifrei de afaceri.

Conform specialiştilor în domeniu impactul pozitiv este simplitatea calculului impozitului. Formula matematică de calcul este trivial de simplă: aplicam procentul la o sumă.

Însă la capitolul dezavantaje lista este mult mai lungă: denaturarea condiţiilor concu­renţiale, atât pe plan intern (denaturare importantă a concurenţei dintre companiile care realizează cifre de afaceri ridicate şi cele care realizează cifre de afaceri reduse – astfel, în funcţie de nivelul cifrei de afaceri, dat fiind caracterul progresiv al ratei de impozitare, rezultă că vânzarea unor produse identice este supusă unei sarcini fiscale diferite), cât şi raportat la exteriorul ţării, prin povara fiscală nejustificată impusă în România comparativ cu cea din alte ţări. Aceste costuri suplimentare, în final, se vor reflecta în creşterea preţurilor către consumatori. Evident, vorbim şi de o lipsă generală de predictibilitate fiscală şi de o iminentă descurajare a investitorilor curenţi şi a celor potenţiali.


Publicat

în

,

de către